?>

Parkinson hastası kadın Irak’tan geldiği Samsun’da şifa buldu

ırak’tan samsun’a gelen ve beyin pili ameliyatı gerçekleştirilen w. A. W. (45) isimli kadın hasta, beyin pili ameliyatı sonrası sağlığına kavuştu. 2 kişinin desteği olmadan yattığı yerden bile kalkamayan hastanın artık tek başına ev işlerini bile yapabildiğini ifade eden nöroloji uzmanı dr. öğr. üyesi ömer faruk akkaya, hastanın artık yardım almadan hayatına devam ettiğini belirtti.

Sağlık - 3 yıl önce

Parkinson hastası 45 yaşındaki kadın, Irak’tan geldiği Samsun’da yapılan beyin pili ameliyatı ile sağlığına kavuştu.

Iraklı W.A.W., 5 yıldır Parkinson hastalığının etkileri ile mücadele ediyordu. Tek başına yattığı yerden kalkamayan, yürüyemeyen ve el, kol, ayak titremelerini durduramayan kadın, zaman zaman da aniden donma ve durma gibi etkilerle mücadele etmeye çalışıyordu. VM Medical Park Samsun Hastanesinde 1,5 saat süren kısa bir ameliyat ile beyin pili takılan W.A.W., Parkinson’un olumsuz etkilerinden kurtularak sosyal yaşantısına geri döndü. “Beyin pili takılan hasta kimseye ihtiyaç duymadan yaşantısına devam ediyor”

İki kişinin desteği olmadan yattığı yerden bile kalkamayan hastanın artık tek başına ev işlerini bile yapabildiğini ifade eden Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Faruk Akkaya, “Hastamız tedavi için Irak’tan geldi. Yaklaşık 5 yıldır Parkinson bulguları olan hastamız; elde titreme, hareketlerinde yavaşlama, donma gibi yakınmaları olan bir hastaydı. İlaç almadığı dönemlerde 2 kişinin yardımıyla kalkabilen, yürümesi, hareket etmesi oldukça kısıtlı ve vücudunun belli bölgelerinde titremeler mevcuttu. Hastanın ilaç tedavisi ile ne yazık ki hastanın yaşam konforu tam sağlanamadığı için ileri evre tedavi yöntemine geçtik. İleri tedavi olarak halk arasında bilinen tabirle ‘beyin pili’ ameliyatı gerçekleştirdik. Hastamız yaptığımız beyin pili ameliyatından sonra artık kimseye bağlı kalmadan bağımsızca hareket edebiliyor. Hastamız, yürüyebiliyor, alışveriş yapabiliyor ve ev işlerini de yapabiliyor. Ameliyat öncesi olan şiddetli titremeleri durdu, ani durma ve donmaları da ortadan kalktı. Hastamızın yaşam kalitesi çok arttı” dedi. “Beyin pili 3-5 sene gidiyor”

Pil değişimi için tekrar kafatasını açmaları gerekmediğine değinen Dr. Akkaya, “Her Parkinson hastasına beyin pili ameliyatı kararı vermiyoruz. Hasta ameliyata uygunsa beyinde pil için uygun yerin tespitini yapıyoruz. Ameliyatta kafatasına açılan iki küçük delik üzerinden saç teli kadar ince bir tel yordamıyla ilgili bölgeye ulaşıyoruz. Uçları pile bağlayıp oradan belli aralıklarla elektrik vererek düzenlemesini yapıyoruz. Bu işlem sonrasında beyin pili 3-5 sene kullanılabiliyor. Bunun dışında şarj edilen piller de var. Bu piller değişmeden şarj edilebiliyor. Değiştirilen piller için ise tekrardan kafatasını açmamız gerekmiyor. Normal bir kumanda pili değiştirir gibi eski pili yerinden çıkartıp yenisini takıyoruz” diye konuştu. “30 bin hastadan sadece 3 bini beyin pili tedavisini biliyor”

Gündelik yaşamı oldukça etkileyen Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan beyin pili işleminin birçok Parkinson hastası tarafından bilinmediğine de dikkat çeken Dr. Akkaya, şunları söyledi:

“Türkiye’de 150 bin civarında Parkinson hastası var. Bu hastaların yüzde 20’si ise ileri evreye geçmiş alet destekli tedavi dediğimiz beyin pili ya da diğer tedavi alternatiflerinin kullanabileceği hasta sayısı da 30 bin civarında. Ancak bu tedavi yöntemlerini bilen hasta sayısı ise 3 bin civarında. Aslında bu tedavi yöntemlerinden yararlanıp, yaşam kalitesini yükseltebilecek 27 bin hastamız ne yazık ki bu tedavilerin ya farkında değil ya da ulaşılamıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, tüm bu tedavilere olanak sağlıyor. Hastalarımızın bunların bilincinde olması gerekiyor.”

Haftanın Öne Çıkanları

Çanakkale’de cinnet geçiren şahıs annesini ve babasını öldürdü

2022-06-11 22:07 - Gündem

Hasan Hüseyin Yılmaz’ın mutlu günü

2022-06-18 09:29 - Magazin

Bezmialem Üniversitesi ve UGEP İşbirliğindeki AB projesi Tamamlandı.

2022-06-12 18:42 - UGEP Haberleri

Nigar İBRAHİMOVA "Gündeme dair: YUNANİSTAN-TÜRKİYE"

2022-06-17 20:25 - Gündem

Meteorolojiden Bursa için sarı uyarı

2022-06-14 09:51 - Yaşam

Derince’den Bilecik’e geziler devam ediyor

2022-06-11 12:41 - Kültür & Sanat

TİM’in ilk 1000 ihracatçı listesine Gaziantep 71 firmayla damga vurdu

2022-06-14 15:31 - Ekonomi

Mardin’de bir adam çıplak gezerken yakalandı

2022-06-12 15:51 - Gündem

Ebru Yaşar Gülsever Ortaokulu’nda ilk karne sevinci

2022-06-17 16:20 - Eğitim

Lincoln Henrique: “Fenerbahçe için sahada her şeyi vereceğim”

2022-06-14 15:52 - Spor

İlgili Haberler

Daha Genç ve Dinamik Bir Görünüm İçin Hyaluronik Asit

21:12 - Sağlık

Her Şey Cildimiz İçin Öyleyse Cildinizi Keşfedin!

20:44 - Sağlık

Çok spor çok da sağlıklı değil!

00:57 - Sağlık

Zile, Niksar ve Reşadiye'den Örnek Sağlık Performansı

09:03 - Sağlık

Çocuklara Savaşı Anlatmak

19:20 - Sağlık

Günün Manşetleri

UGEP Genel Başkanından Stratejik Ortak TUSAŞ Saldırısına Kınama

16:11 - Gündem

‘5 Star Single MomS’ projesinin dördüncü toplantısı tamamlandı.

19:17 - UGEP Haberleri

UGEP'den TOGÜ Rektörüne Ziyaret

15:12 - UGEP Haberleri

Dostlar Meclisi Muharrem İftarında Buluştu

22:41 - Özel Haber

Kâbe’yi gördüğümde kalbim pırpır etti

18:57 - Özel Haber