?>

"Robotik cerrahilerin yaklaşık yüzde 80’i ürolojik alanlarda kullanılıyor"

Prof. Dr. Cemil uygur, “türkiye’de her 12 erkekten biri prostat kanserine yakalanıyor. 40 yaş üstündeki erkekler, daha sık idrara çıkanlar, idrar debisi azalanlar prostat kanseri riski altındadır. Tüm dünyada robotik cerrahilerin yaklaşık yüzde 80’i ürolojik alanlarda kullanılıyor" dedi.

Sağlık - 3 yıl önce

Prof. Dr. Cemil Uygur, “Türkiye’de her 12 erkekten biri prostat kanserine yakalanıyor. 40 yaş üstündeki erkekler, daha sık idrara çıkanlar, idrar debisi azalanlar prostat kanseri riski altındadır. Tüm dünyada robotik cerrahilerin yaklaşık yüzde 80’i ürolojik alanlarda kullanılıyor" dedi. Medicana Ataşehir Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Cemil Uygur, prostat hastalıklarına ilişkin bilgiler verdi. Prostat kanserinin erken dönemde herhangi bir belirti vermediğini vurgulan Prof. Dr. Cemil Uygur, “Türkiye’de her 12 erkekten biri prostat kanserine yakalanıyor. 40 yaş üstündeki erkekler, daha sık idrara çıkanlar, idrar debisi azalanlar, sertleşme sorunu çekenler, idrar veya semende kan görenler prostat kanseri riski altındadır” dedi. 40 yaş itibariyle prostat kanseri riski artığı için yılda bir kez üroloji kontrolü yaptırmanın önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Uygur, "Prostattaki büyüme 40’lı yaşlardan sonra dikkat çekiyor ve şikâyetler bu dönemde artıyor. Hangi nedenle olursa olsun üroloji polikliniğine başvuran 40 yaşın üzerindeki kişilerin muayenesinde ilk olarak, hastanın prostat kanseri olup olmadığı araştırılıyor. Çünkü kendine has belirtisi bulunmayan prostat kanseri yalnızca ileri evrede, idrar yolunda sıkışmaya neden olabiliyor” diye konuştu. Kansere yönelik taramaların elle muayene ile prostat kontrolü ve kanda PSA incelemesinden oluştuğunu kaydeden Prof. Dr. Uygur, "Eğer bu incelemelerin sonucunda bir risk olduğu düşünülürse, prostat biyopsisi alınarak araştırma tamamlanıyor. Kanser ihtimali ortadan kalktıktan sonra hastanın idrarla ilgili şikâyetlerinin ne sıklıkta ve şiddette olduğu değerlendiriliyor" ifadelerini kullandı. Robotik cerrahinin en çok prostat kanseri ameliyatında kullanıldığını belirten Prof. Dr. Uygur, "Bu yöntem böbrek ameliyatlarında da kullanılmaktadır. Genel tıp cerrahisinin en büyük ameliyatı olan idrar torbası kanseri ile prostat bezinin alınması, lenf bezlerinin temizlenmesi ve bağırsaktan yeni mesane yapılması robotik cerrahinin ulaşacağı en üst noktalarındandır. Testis kanserinde kemoterapi sonrası karın içerisinde kalan lenf bezlerinin temizlenmesi büyük önem taşır. Robotik cerrahi ile bu operasyonlar gerçekleştirebilmektedir. Robotik cerrahinin cerrahi anlamda çok büyük katkısı oluyor. Tüm dünyada robotik cerrahilerin yaklaşık yüzde 80’i ürolojik alanlarda kullanılıyor" dedi. "Hastalar altı saat sonra ayağa kalkıyorlar"

Robotik cerrahinin sadece kanser ameliyatlarında kullanıldığı bilgisinin doğru olmadığını söyleyen Prof. Dr. Uygur, “Böbreğin çıkışındaki darlıkların düzeltilmesi, plastik cerrahi ve jinekolojik ameliyatlarda kullanılıyor. Ameliyatlar karın içine gaz doldurularak yapıldığı için yeni doğan ile bir ve iki yaşındaki çocuklarda bu robotu kullanmak uygun olmayabilir. Karın hacmi gelişen çocuklar dahil her yaş grubunda kullanılabilir. Robotik ameliyatlarda kesi kullanmıyoruz. Robotun dört kolunu ameliyat yapacağımız mekana yerleştirerek kamera ile görüntüyü izliyoruz. Hastalarımız ameliyattan altı saat sonra ayağa kalkabiliyor. Ameliyattan bir gün sonra hastalarımızın çoğu evine gidecek durumda oluyorlar. İş hayatına bir hafta sonra dönebiliyorlar" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Çanakkale’de cinnet geçiren şahıs annesini ve babasını öldürdü

2022-06-11 22:07 - Gündem

Bezmialem Üniversitesi ve UGEP İşbirliğindeki AB projesi Tamamlandı.

2022-06-12 18:42 - UGEP Haberleri

Bezmialem Üniversitesi ve UGEP işbirliğindeki AB projesi başladı

2022-06-06 19:30 - UGEP Haberleri

Derince’den Bilecik’e geziler devam ediyor

2022-06-11 12:41 - Kültür & Sanat

Cezaevinde saldırıya uğrayan infaz koruma memuruna 15 dikiş atıldı

2022-06-06 21:55 - Gündem

Kayseri Erciyes Üniversitesi'nin bahar şenliğinde muhteşem koro

2022-06-07 06:20 - Gündem

Maça saatler kala futbolcuları hastanelik olan Ilıcaspor, turnuvadan ihraç edildi

2022-06-09 13:16 - Spor

Yalova sahilinde zehirli pusula denizanası görüldü

2022-06-09 09:19 - Yaşam

Mardin’de bir adam çıplak gezerken yakalandı

2022-06-12 15:51 - Gündem

Sağlık ve mobilite teknolojilerinde yol haritası hazır

2022-06-09 09:03 - Sağlık

İlgili Haberler

Daha Genç ve Dinamik Bir Görünüm İçin Hyaluronik Asit

21:12 - Sağlık

Her Şey Cildimiz İçin Öyleyse Cildinizi Keşfedin!

20:44 - Sağlık

Çok spor çok da sağlıklı değil!

00:57 - Sağlık

Zile, Niksar ve Reşadiye'den Örnek Sağlık Performansı

09:03 - Sağlık

Çocuklara Savaşı Anlatmak

19:20 - Sağlık

Günün Manşetleri

UGEP Genel Başkanından Stratejik Ortak TUSAŞ Saldırısına Kınama

16:11 - Gündem

‘5 Star Single MomS’ projesinin dördüncü toplantısı tamamlandı.

19:17 - UGEP Haberleri

UGEP'den TOGÜ Rektörüne Ziyaret

15:12 - UGEP Haberleri

Dostlar Meclisi Muharrem İftarında Buluştu

22:41 - Özel Haber

Kâbe’yi gördüğümde kalbim pırpır etti

18:57 - Özel Haber