?>

Türk buğdayından Arap ve Afrika ekmeği, Rus buğdayından ise Türk ekmeği yapılıyor

Samsun fırıncılar odası başkanı yılmaz yiğit, türk ekmeği yapımında rus buğdayının kullanıldığını, türkiye’de yetişen buğday ile de arap ve afrika ülkelerinin tükettiği ekmeğin yapıldığına değinerek, rusya-ukrayna arasındaki gerginliğin ardından türkiye’nin rusya’dan ithal ettiği buğdayda şu anda bir sıkıntı görünmediğini söyledi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ukrayna arasındaki gerginliğin ardından Türkiye’nin Rusya’dan ithal ettiği buğdayda şu anda bir sıkıntı görünmediğini söyledi.

Türkiye’de sofralarda tüketilen ekmeğin yapıldığı unun yüzde 80’ini ithal buğday oluşturuyor. Bu ithal buğdayın tamamına yakını da Rusya’dan ihraç ediliyor. Üreticiler yerli buğdaylarını verip, yerli buğdaya göre daha kuvvetli olan ve Türk ekmeğinin yapımında kullanılan ithal buğdayı alıyorlar. Başkan Yılmaz Yiğit, yetkililerden aldıkları bilgiye göre buğday konusunda stok sıkıntısı olmadığını belirterek, açıklamalarda bulundu. “Stoklarda buğday sıkıntısı yok”

Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) depolarında buğday sıkıntısı olmadığını belirten Başkan Yılmaz Yiğit, “Biz bu işin en alt kademesindeki sektörüz. Fırıncılar teşvikten un alıyor. Buğday verip un alıyoruz. TMO yetkilileri ile de görüştük. Stokla alakalı bir sıkıntı olup olmadığını sorduk. Şu anda herhangi bir olumsuzluk olmadığını söylediler. Devletin lisanslı depolarında da buğday olduğunu bize aktardılar. Şu anda buğdayla alakalı bir sıkıntı görünmüyor. Sofralarımızda tükettiğimiz ekmeğin buğdayının yüzde 80’i ithal geliyor. Bizim ekmeğimizi kendi ürettiğimiz buğdaydan elde ettiğimiz undan yapamıyoruz. Yerli üretimimiz bizim ekmeğimizin konseptine uymuyor. Bizim ekmeğimiz için daha güçlü buğday lazım. Bizim yerli buğdayımız da Afrika ve Arap ülkelerinin ekmek konseptine uygun oluyor. Buğday üretiminde sıkıntı yok. Sıkıntı ülke içerisinde tükettiğimiz ekmeğe uygun buğdayı üretemiyoruz. O yüzden buğday konusunda dışa bağımlıyız. Yoksa dünya buğday ihracatında dünyada ilk sıralarda yer alıyoruz” dedi. “Türk buğdayından Arap ve Afrika ekmeği, Rus buğdayından Türk ekmeği yapılıyor”

Yerli buğday ile Türkiye’de tüketilen ekmeğin yapılamadığına dikkat çeken Yılmaz Yiğit, “Arap ve Afrika ülkelerinde bizim ülkemizin aksine lavaş ağırlıklı ekmek tüketiliyor. Lavaş yapımı için zayıf diye tabir ettiğimiz buğdayın unu gerekli. Bu un da bizim ülkemizde üretilen buğdaydan elde ediliyor. Yerli buğdayımızdan elde edilen un, ekmeğin kabarma seviyesine ulaşamıyor. Buğdayın zayıf ve kuvvetli olarak ayrılması; su yemesi ve direnç güçleriyle alakalı bir durum. Buğdayın enerji gücü de bunda etkili. Sonuç olarak Türkiye’de yeterli sayıda buğday üretiliyor. Ancak üretilen buğdayların yüzde 80’i kendi tükettiğimiz ekmeklerde kullanılamıyor. İthal buğdaylar da lisanslı tüccarların elinde bulunuyor. Böyle olunca dönemin şartlarına ve döviz kurlarına bağlı olarak un fiyatları değişkenlik gösterebiliyor.”

Şu andaki fiyat tarifelerine de değinen Yiğit, şunları söyledi:

“Son aldığımız zamla birlikte fiyatlar un anlamında yeterli. Diğer maliyet masrafları olan doğalgaz, akaryakıt, elektrik, su ve işçi masrafları konusunda bir yükselme söz konusu. Şu anda son fiyat tarifesiyle kendimizi götürmeye çalışıyoruz. Ülke olarak zor bir ekonomik dönemden geçiyoruz. Bu durumları da göz önünde bulundurarak, ‘Allah’a şükür’ diyoruz.”

Haftanın Öne Çıkanları

YTB Hanau Saldırısı Kurbanı Gökhan Gültekin İçin Kütüphane Açtı

2022-02-18 18:46 - Dünya

İstanbul’da metrelerce yükseklikteki cam zemin üzerinde adrenalin dolu yürüyüş

2022-02-19 09:37 - Yaşam

Sivil İnsiyatif'te bu hafta: Eura24 yazarları Almanya’dan yayın yapan Kanal Avrupa'ya konuk oluyor

2022-02-23 14:13 - Gündem

Türkiye’nin ilk cep uydusundan 40 günde 5 bin veri

2022-02-22 08:26 - Teknoloji

Hanau Katliamı 2. yılında anıldı

2022-02-19 20:17 - Gündem

Yapılan seçimde oylar eşit çıkınca oda başkanı kurayla belirlendi

2022-02-21 16:30 - Ekonomi

550 milyon liralık dev yatırımda sona gelindi

2022-02-21 11:17 - Ekonomi

“Günümüz Avrupasında Müslüman Azınlıklar” Eseri Yayınlandı

2022-02-24 12:30 - Kültür & Sanat

Epilepside ilk müdahalenin önemi kısa filmle anlatıldı

2022-02-24 11:32 - Yaşam

Türk F-16’larından Karadeniz’de önleme eğitimi

2022-02-19 19:42 - Teknoloji

İlgili Haberler

Türkiye'deki Vergi Yükü Üzerine

20:41 - Ekonomi

Türkiye’nin Tasarruf Çıkmazı

22:47 - Ekonomi

Kripto Para Piyasalarında Yükseliş: Dünyada ve Türkiye’de Regülasyonlar, Riskler ve Fırsatlar

20:51 - Ekonomi

Belirsizlikler Ekonomisi...

19:56 - Ekonomi

Emlak Yılın Son Dört Ayına Girmeden Piyasaların Seyri

20:39 - Ekonomi

Günün Manşetleri

UGEP Genel Başkanından Stratejik Ortak TUSAŞ Saldırısına Kınama

16:11 - Gündem

‘5 Star Single MomS’ projesinin dördüncü toplantısı tamamlandı.

19:17 - UGEP Haberleri

UGEP'den TOGÜ Rektörüne Ziyaret

15:12 - UGEP Haberleri

Dostlar Meclisi Muharrem İftarında Buluştu

22:41 - Özel Haber

Kâbe’yi gördüğümde kalbim pırpır etti

18:57 - Özel Haber