Dilimize Arapça’dan geçmiş olan Ahbap, Arap dilinde yaygın bir şekilde kullanılmaz. Onun yerine aynı kökten türeyen Habip kelimesi yaygın olarak kullanılır. Bizim günlük hayatta kullandığımız “kardeş, alooo, bakar mısın!” seslenişleri yerine Araplar, “Ya habibi!” diye hitap ederler…
Ahbap, Anadolu mayası ile yoğrulmuş, ikili ilişkide hayata derinlik ve anlam katan son derece sıcak, samimi ve içten bir sözcük olmuştur dilimizde! Hormonsuz, katkısız, alabildiğine doğal ve natürel bir kardeşliğe götüren sevgi dilinin sembolüdür artık o…
Ahbabın dilimizde tek yumurta ikizi kardeşleri de vardır. Yaren, Dost, Ahretlik gibi… Lakin Ahbap bambaşka!
Sevilen sayılan, değerli görülen, kendisiyle yakın ilişki kurulan, tanıdık olandır Ahbap.
Veysel’in diliyle uzun ince bir yolun yolcusu, Yunus’un diliyle bitip tükenmeyen, bu dünyadan ahirete uzanan bir kervanın bilindik yol başçısıdır Ahbap.
Artık Haluk Levent’in diliyle ise yorulmak nedir bilmeden sevginin ve gerçeğin peşinde koşan bir ekiptir Ahbap!
Göbek deliği Anadolu olan ve oradan sevgiye muhtaç tüm dünya insanlarına erişmeyi hedefleyen gönüllüler plasentasının göbek kordonudur Ahbap!
Dijital Çağın Vakıf Hareketi ya da Modern Çağın Vakfiyesi olarak da değerlendirebileceğimiz Ahbap Organizasyonu, Galaksimizden Dünyamıza düşmüş parlayan bir yıldız gibidir.
Gök cisimleri sönerek ve ölerek hayata kaynaklık ederken; Ahbap yanarak, diri ve canlı kalarak hayata kaynaklık etmektedir.
En çarpıcı yönleriyle “Neden Ahbap?” diye sorarsanız?
-Elden para almaz. Elden eşya kabul etmez. Ayni ve nakdi yardımları, alan ile veren kişiler arasında köprü kurarak insanları ahbap yapar. Nakit yardımlarını banka hesapları aracılığıyla dernek hesabında veya ilgili şahısların hesabında toplarken, ayni yardımları kaynaktan ilgili şahsın adresine doğrudan ulaşmasını sağlar. İyilik ve yardım etkinliklerini kendisini eriterek ve yok sayarak gerçekleştirir derim.
Tek bu neden bile Ahbap’ın tercih edilmesi için gerek ve yeter şarttır. Dahası da var elbette…
-“Yönetim kadrosu ve il başkanlıkları için müracaat edenlerin gerekli koşulları sağlamasından sonra göreve gelenlerin kadın olmasını özellikle sağlayan, bu yönüyle de muhtemelen Dünya’da bir ilk olma özelliği taşıyan bir STK’dır AHBAP.” diye tanımlarım…
-Dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyaset ayrımı yapmadan sadece insanlık ortak paydasında buluşmayı hedefleyen bir Sivil Toplum Kuruluşu’dur. “Hangi inanç veya inançsızlık, hangi ırk veya kültür, hangi siyasi görüş veya ideolojiye sahip olursa olsun, tüm insanlarla çalışabilir ve tüm insanlara ulaşabilir, onları ahbap yapabilir.” anlayışında bir değerler sistemidir. Yeter ki, kendi inanç, görüş ve ideolojilerine AHBAP’ı alet etmeye yeltenmesin.
-Her koşul ve etkinliklerinde, yazışma ve sözlü iletişiminde, eşsiz iletişim aracımız olan Türkçe’yi doğru ve etkin kullanmayı ilke edinir. Bu uğurda faaliyetleri hem öncesinde, hem de süreç esnasında ve sonrasında sıkı denetimlere tabidir.
+Bilmem gönül fethine yönelik böyle değerlere sahip çıkan ve donanımlı dostluklar geliştiren başka sivil toplumu kuruluşu var mı?
-Bu cazibesi ve çekim kuvvetiyle salgıladığı nektar ve bal özleri sayesinde arıları kendisine çeken rengarenk çiçekler gibi biz ahbapları ve içinden ahbap olmayı geçiren kardeşlerimizi kendisine çeker.
-Artık o çiçeklerde toplanan, vızır vızır çalışan, polen toplayan ve çiçeklerde tozlaşma yapan arılar gibi bizler -elbette ki sizler de- bal yapan, polen toplayan, arı sütü elde eden, sevgiyi, saygıyı, yardımlaşmayı, paylaşmayı ilke edinen sevgi ve gerçeğe ulaşma kovanlarında toplanan birer Ahbap olmuşuz, olmuşsunuz demektir!
-Yaşamı birlikte paylaşarak dünya hayatına değer kattığımız, hayvanlar başta olmak üzere, canlı cansız ne varsa onların her birisini de birer ahbap görmeyi öğreten, yayan eşsiz bir STK’dır Ahbap!
-Kaybolmaya yüz tutmuş insanlık değerlerini yeniden gün yüzüne çıkarıp, aslında o değerlerin özümüzde olduğunu hatırlatarak, kendi öz benliğimizin farkındalığını sağlayan içimizdir, kendimizdir Ahbap!
-Resim, Müzik, Heykel, Tiyatro, Sinema, Sanat, Edebiyat, Bilim, Teknoloji alanlarında gelişmelere açık olan ve o alanlarda kişinin kendini ispatlamasına ve geliştirmesine olanak sağlayan bir kurumsal kimliktir Ahbap.
+++Profesyonel anlamda Ahbap Organizasyonu bu sene 5. yaşını kutluyor. Ve bugün (31 Temmuz) saat 12.00’den itibaren #Ahbapla5Yıl hashtagı ile Twitter’da paylaşımlar yapacağız. Sizler de hashtagımıza destek olarak duygu ve düşüncelerinizi yansıtabilirsiniz. Biliyorsunuz Haluk Levent’in Twitleri sayesinde dijital çağın gereği son derece hızlı hareket edilerek yardımlar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.
Oldukça yeni ve henüz yürüyen bir çocuk gibiyken, kısa sürede insanlarımızın ilgi, sevgi, saygı ve takdirini kazanarak yetişkin ve olgun bir insanın misyonunu yüklenmiş olan Ahbap organizasyonunun etkinliklerine duyarsız kalmayacağınıza eminim sevgili okurlarım...
Haluk Levent’in Yönetim Kurulu Başkanlığında yol alan bu platform, resmi ve özel kuruluşların istenmeden ortaya çıkarmış olduğu kanıksanmış soğuk yüzünü hiç göstermemeye ahdetmiştir. Haluk Başkan, insanların her zaman ve her yerde Haluk Abi’sidir.
Ahbap Platformu yasal açıdan Ahbap Derneği; katılımcılar açısından ise Ahbap Gönüllüleri olarak iki koldan yolculuğunu devam ettiren bir sevgi hareketidir...
-Bünyesinde 8 kurul ile faaliyet gösterir. Çevreden, Sanata, Eğitimden Medyaya, Bilim Teknikten İnsanlığa, Ağ ve Organizasyondan Yardımlaşmaya bu kurulların her biri, il bazında da kendisine temsil yetkisi bulundurur.
-Ayrıca illerimizde bulunan Üniversitelerimizin öğrencileri bu kurullarda görev alabildikleri gibi Üniversiteler Genel Koordinatörlüğü(ÜGK) bünyesinde de tüm Türkiye'deki üniversiteleri destekleyici faaliyetlerini yürütebilmektedirler.
Ben de mensubu olmakla şeref duyduğum, Ahbap Platformu’nda yaklaşık üç yıldır gönüllüyüm ve her daim gönüllü kalacağım. Ayrıca Ahbap Tokat’ta şehir başkan yardımcılığı görevini yürütmekteyim. Son derece genç ve dinamik, çok samimi ve içten bir ekiple Tokat Ahbap olarak faaliyetlerimizi yürütmekteyiz.
Uluslararası bir kuruluş olan UGEP ve onun haber sitesi eura24, tüm insanlığa kucak açan Ahbap ile neden dayanışma içinde olmasın?
Ahbap Dernek Hesaplarına www.ahbap.org / bagisciol üzerinden ulaşabilir; ister TL, ister Euro, ister Dolar hesaplarına desteklerinizi gönderebilirsiniz. Şartlı bağış seçeneği ile bağışınızın nelerde kullanılmasını isterseniz onu da belirtebilirsiniz.
Bu hesaplara istediğiniz an istediğiniz kadar maddi destek verebileceğiniz gibi, her ay otomatik ödeme ile sizce küçük, bizce büyük meblağlara ulaşabilecek düzenli katkılar sağlayabilirsiniz…
Ahbap gönüllüsü olmak için atmanız gereken ilk adım, aşağıdaki link üzerinden karşınıza çıkan formu doldurarak kayıt yaptırmak olacaktır. Farklı şehirlerden kayıt olsanız da bulunduğunuz şehri doğru yazdığınız müddetçe ilgili şehre yönlendirileceksiniz.
Haydi hiç zaman kaybetmeden gruplarımızda buluşalım…
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd6fEgRTYjtF6DPcDSFMu9-so4-HwM6_lVRWx3XlaO4zUvv-A/viewform