Alman Vatandaşlığı

Ramazan ÖZDEMİR

1 ay önce

Federal Almanya vatandaşlık yasasında değişiklik yaparak, yeni vatandaşlık yasasını meclisten geçirerek, gelecek ay yani haziran ayının 27'sinde yürürlüğe girecek.

Ülkede yaşayan göçmenler için tarihi bir dönem olacak, çünkü uzun yıllardır ülkede yaşayan göçmenlerin mücadelesi sonuca bağlanmış olacak.

Yeni vatandaşlık yasası ile federal Almanya'da göçmenler bilhassa biz Türkler bu topraklarda güvenli ve huzurlu bir gelecek inşa edebileceğiz.

Güçlü bir toplum yolunda ve gelecek nesillerin rahat ve huzurlu yaşaması için bu düzenleme bizim için çok önemliydi.

Sivil toplum kuruluşları ve dernekler bölgelerinde vatandaşlarımızı Alman vatandaşlığına geçmeleri konusunda teşvik etmelerini bekliyoruz.

Federal hükümette vatandaşlığa geçiş için kampanya başlatacağını ifade ediyor.

Vatandaşlarımız şimdiden randevu talebinde bulunurlarsa işleri kolaylaşır.

60 yıllık göç hikayemiz yeni bir evreye girmiş olacak...

Fakat her konuda olduğu gibi bizi temsil eden kuruluşlar maalesef vatandaşlık kanundaki değişikliği görmekten çok uzaklar.

Bu kanunun getireceği hakların anlatılması gerekiyor ve vatandaşlarımızın sahip olacakları hakların bilgilendirilmesi çok önem arz ediyor.

Her kuruluş bu konun uzmanlarını derneklere davet ederek, vatandaşlık yasasını vatandaşlarımıza bilgilendirme yaparsa vatandaşlarımızın bürokratik sorunları aşması kolay olacaktır. 

Merkezi Berlin'de olan Avrupa Lale Düşünce Kuruluşu 43 sayfalık bir kitapçık hazırlayarak, Alman vatandaşlık kanunda yapılan değişiklikler adı aktın da mükemmel bir hizmet sunmaktadır.

Avrupa Lale düşünce kuruluşunun bu çalışmasını bütün derneklere de bulunması çok hayırlı olur.

STK'lar zaten bir şey yapmıyorlar, en azından böyle bir çalışmayı insanlarımıza sunabilirler.

Böylesi bir çalışmayı hazırlayan Avrupa Lale Düşünce Kuruluşuna ve onun şahsında başkanı sayın Yüksel Aslan beye çok teşekkür ediyorum böyle bir hizmeti insanlarımıza sundukları için.

Türkçe ve Almanca yani iki dilde hazırlanan bu çalışma diğer kuruluşlar için örnek oluşturur.

Bizler bu günlere kolay gelmedik, her zorlukta bir kolaylık vardır fakat Türk ve Müslüman STK'lar son zamanlarda hiç bir emek harcamadan kolay işler etrafında dolanıp duruyorlar.

İnsanlarımızın sorunlarını dile getirmekten imtina ediyorlar.

Federal Almanya ve Türkiye'den kaynaklanan sorunlarımızı hükümet yetkililerine dile getirmekten ve çözüm önerilerini sunmaktan çok uzaklar.

Kurban kampanyaları başlatan STK'lar bu çalışmanın binde birini kendi üyeleri ve insanları için harcamış olsa birçok sorunumuz çözülmüş olurdu.

Fakat STK'lar insanların para kaynaklarının musluğuna talip oluyorlar. 

Vatandaşlık yasasında askerlik sorunu çözüm bekliyor, Milli savunma bakanlığı veya dışişleri bakanlığı yetkilileri ile acilen görüşülmesi gerekiyor.

Geçmişte askerliğini yapmadan Alman vatandaşlığına geçmiş olan Türk vatandaşları tekrar Türk vatandaşlığına geçtiklerinde tekrar askerliğe alınacaklar bunların durumu ne olacak belirsiz.

Alman Vatandaşlık yasası Almanya'da yaşayan Türkler için tarihi bir olaydır, 60 yıllık göç tarihimiz yeni bir döneme giriyor.

Siyasi, sosyal ve dini haklarımız artık Almanya'da çok farklı bir şekilde ele alınacaktır.

Göçmen kuruluşları teşkilat çatıları altında, siyasi birim başkanlığı kurarak insanlarımızın Alman siyasetine entegre olmasını sağlayacak adımları atarak bu sürecin kolay geçmesini sağlamalıdırlar. 

Bütün bu gelişmelere hazırlıklı olmalıyız.

YAZARIN DİĞER YAZILARI