?>

CARETTA CARETTA

Bülent ÖNGE

3 yıl önce

Değerli Okurlar;

                                                            CARETTA CARETTA

           

            Bugün sizlere Dünyada nesli hızla tükenmekte olan canlılardan deniz kaplumbağaları Caretta Caretta’lardan bahsetmek istiyorum. 

            Bu Carettalar Muğla İli Ortaca İlçesi Dalyan Mahallesi sınırları içerisinde bulunan İztuzu plajına yumurtalarını bırakmak için gelmektedir. Bazı Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinde yiyecek olarak tüketilmesi, Caretta Caretta neslinin yavaş yavaş yok olmasına sebep olmuştur. Muğla/Dalyan’da Çevre sakinleri tarafından gösterilen üstün bir gayretle Caretta’ların zarar görmemesi için mevcut İztuzu Plajı koruma alınmıştır.

          Caretta Caretta'ların fiziksel yapılarından bahsedecek olursak; bu canlıların boyları 110 ile 145 santim arasında değişmektedir. Ağırlıkları ise 150-155 kiloyu bulabiliyor. Kabuğu adeta bir çatı vazifesi görerek dış etkenlerden koruyor. Kabuk gri ve kahverengi karışımı bir renkte, karnı ise turuncuya yakındır. Genellikle yosun ile beslenen Caretta Caretta'ların koloniler halinde yaşadıkları bilgisine sahibiz.

         Toplam yaşam sürelerini araştırdığımızda ortalama 70-75 yıl olduğu belirtiliyor. Normal şartlar altında 2-3 yılda bir yumurta yapan Caretta Caretta'ların oritasyon adı verilen bir içgüdüyle yumurtalarını sadece kendilerinin dünyaya geldiği kumsala bıraktığı da ayrıca ifade ediliyor.

            Bulundukları yerlerde çeşitli çukurlar açan kaplumbağa Caretta’lar, yumurtaların hangi çukurda olduğunun belli olmaması için, tahminen nem oranını kontrol ederek en uygun yeri seçiyor ve 90 ile 100 adet arasında yumurtasını bu çukurlardan birine gömüyor. Yavrular 1,5-2 aylık kuluçka döneminden sonra gece vakti yumurtadan çıkıyor ve yeni ortaya çıkmakta olan aydınlığı kullanarak denize doğru yürüyor.

        Dalyan İztuzu Plajı'nda kuluçka dönemini belirtmek gerekirse mayıs-temmuz ayları arasındaki 55-60 günlük bir zaman aralığıdır diyebiliriz.

           Yavruların temmuz ayı başlarında yumurtadan çıktığı ve bu olayın eylül ayına kadar devam ettiği söylenmektedir. Uzman görüşlerine göre, her yüz yumurtadan çıkan bir, iki yavrunun yaşaması bu canlıların neslini sürdürmesi için yeterli görülüyor. Yumurtadan çıkan yavrular, eğer çevrede başka bir ışık yansıması varsa ölümleri ile sonuçlanabilecek yanlış istikamete yönelebiliyor. Bu nedenle gün batımından doğuşuna kadar İztuzu kumsalına girmek, yerel yönetimler tarafından yasaklanmış olup çevrenin koruma altında olmasının da oldukça yerinde bir karar olduğu değerlendirilmektedir.

          Dalyan İztuzu plajını ve burada bulunan Caretta’ları görmek için Muğla’dan Ortaca ilçesine uzanan karayolunu kullanıp Dalyan Mahallesine oradan da İztuzu plajına geçmek mümkündür. Bu yolculuk çevrenin doğal güzelliği eşliğinde oldukça keyiflidir. Çevre son derece ormanlık ve güzel manzaralara sahiptir. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI