?>

Devlet Enkazın Altında Kaldı

Dr.Seyfi AKİL

2 yıl önce

Yüreğimizin acısı ortak. Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve “Asrın felaketi” olarak nitelendirilen acı olay hepimizi yasa boğdu. On binlerce insanımız maalesef bu afetten zarar gördü. Bu resmi rakam elbette. Daha fazlası olduğuna inanıyorum. Böyle bir acıda ne yazılır, duygular nasıl anlatılır bilemiyorum. Bu felaket bize, kimsenin görevini yapmadığını bir kez daha gösterdi. Bu yaşanan felaketten ortaya çıkan bazı tablolar var. Gelin beraber bakalım.

 

Depremin Türkiye’nin bir gerçeği olduğunu öğrendik. Aslında bu afet 1999 depreminden beri devlet yöneticilerinin hiçbir ders çıkartmadığını gösterdi. Yaşanan bu afet ülke olarak nasıl bir dayanışma içinde olunabileceğini gösterdi.

 

ENKAZ ALTINDA KALAN ASIL DEVLET OLDU. Belki de bize en güzel örneği bu oldu. Dünyanın hiçbir ülkesinde “İnşaata dayalı bir büyüme ve kalkınma politikası yoktur. Bu sadece bizde uygulandı. Hep uyardık. Milli Gelirimizi ve kaynaklarımızı birkaç müteahhidi mutlu etmek için harcamayın. Türkiye deprem kuşağında önlem alın. Ama bunların hiçbirisine kulak verilmedi. Binayı yıkan müteahhit yurt dışına kaçarken yakalandı. Tabi suçlu belli. Peki asıl suç onda mı yoksa ona izin veren siyasi güçte mi? Peki; “İmar affı” diye yandaşları mutlu etmek için kaçak bina yapımına ses çıkartmayanlar da hiç suç yok mu?

 

Gelin hafızalarımızı tazeleyelim. Yerel seçim için Erdoğan Hatay’da. “İmar barışıyla, toplam 205 bin Hataylı vatandaşımızın sorununu çözdük” demişti. Bu arada nasıl çözüldüğünü gördük. On binlerce vatandaşımızı evsiz bıraktı. Bu kadar mı sandınız. Devamını okuyun o zaman.  Devletle ihtilaflı binalar için ‘cüzi bir bedel’ karşılığı ‘imar barışı’ sağlayan bir düzenleme en son 2017’de getirilmiş, uygulama dört defa uzatılarak yerel seçim senesi 2019’un sonuna kadar sarkmıştı. Uzmanlar, uygulamanın olası depremlerde can ve mal kaybını en üst düzeye çıkaracağını söylüyordu. Vatandaş zar zor para denkleştirip başını sokabilecek bir yer aldı. Nereden bilebilir binayı yapanın hangi malzeme kullandığını? Tatmin olmadınız mı? Hadi size kronolojik olarak anlatayım.

 

17 Ağustos 2013: Deprem değil bina öldürür, depremle yaşamayı öğrenmemiz ve buna göre tedbirler almamız gerekiyor.

 

17 Ağustos 2015: Başta deprem felaketi olmak üzere, ülkemizde sık sık yaşanan doğal afetlere karşı hazırlıklı olmalıyız.

 

17 Ağustos 2017: Ülkemizin deprem bölgesinde olduğu gerçeğinin bilinciyle, devlet ve millet olarak felaketlere karşı her daim tedbirli olmalıyız. Deprem ve diğer tüm felaketlerde hasar ve kayıpların yaşanmaması için gerekli tüm tedbirleri almaya devam edeceğiz.

 

Konu açılmışken, yüreğimiz yanarken böyle bir haberi vermek istemezdim ama bilin istedim. Üsküdar Belediyesi’nin park alanına kaçak olarak arşiv binası inşa ettiği ortaya çıktı. İnşaat yüzde 70 tamamlanma noktasına gelmişken Üsküdar Belediyesi, imar planlarına aykırı olarak inşa ettiği arşiv binasını yasal hale getirmek için plan değişikliği yaptı. Minik bir ayrıntı. Mülkiyeti belediye ait 17 taşınmazın da satışına karar verildi bu kalabalıkta. Kararlar AKP-MHP grubunun “evet oyu ile geçti. Dünyanın hiçbir ülkesi, kendi vatandaşının ölümüne bu kadar sessiz kalmamıştır. Hiçbir devlet, halkından para dilenmemiştir. Utanmadan, sıkılmadan Yurtlardaki evlatlarımızı dışarı attılar bir de. Gücün yetiyorsa otellere yerleştir. Hadi yapamadın 1150 odalı saraycığında misafir et. Eşini çocuğunu, damadını bir odaya koy, geri kalanını ihtiyaç sahiplerine ver. Sana zahmet olacak ama Ejder Meyveli Smoothie ikram edersin artık diye düşünüyorum. Halkın adamı olduğunu göstermek adına.

 

Durun dahası var. 2018'de çıkarılan imar affı tekrar gündeme geldi. Söz konusu afla birlikte depremin vurduğu 10 ilde toplam 294 bin kaçak yapının affedildiği ortaya çıktı. Depremden etkilenen 10 ilimizde verilen yapı kayıt ruhsatının en fazla olduğu illeri elbette hepsini saymayacağım. Ama birkaç tanesini söyleyeyim de neden olduğunu anlayın: Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya… Depremin merkez üssü Kahramanmaraş. Hatay’da neredeyse taş taş üstünde kalmadı. Söyle bitirelim. 31 Aralık 2017 ve öncesinde yapılan tüm kaçak binalar, kişilerin beyanı esas alınarak affa uğradı. Böylece örneğin iki kat izni olan binasına 2 de kaçak kat çıkana, parası alınıp imar izni verildi. 10 milyona yakın başvurunun alındığı af sayesinde 26 milyar lira para toplandı. Toplanan paralar nerede sizce? Merkez Bankası’nın bile zor günde tuttuğu paraya bile göz diken zihin bunu boş geçer mi sandınız?

 

YAŞANAN AFET SONRASI HAYATINI KAYBEDEN VATANDAŞLARIMIZA ALLAH’TAN RAHMET, KEDERLİ AİLELERİNİ DE BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM. TÜRK MİLLETİNE’DE GEÇMİŞ OLSUN. UMARIM AKILLANIRIZ.

YAZARIN DİĞER YAZILARI