Muğla’nın Seydikemer ilçesi sınırların içerisinde kalan Tlos Antik Kentinin, Likya bölgesinde bulunan coğrafyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu biliyoruz. Eski yazıtlara göre Dlawa, Tlawa olarak da bilinen Tlos Antik Kenti, girişinde akropol ve şahane manzarası ile oldukça ilgi çekmektedir. 500 metre civarında bir yüksekliğe sahip dik yamaçları vardır. Orada bulunan akropol tepenin etrafının sur duvarları ile çevrildiği görülmektedir. Tlos Antik Kenti içerisinde bulunan kaleye çıkarken yamaçtaki kayalara oyulmuş mezarlar da bölgeye gelen yerli ve yabancı misafirlerin ilgisini çekmektedir. Bu mezarlar Tapınak mezarlar olarak bilinir ki en ilgi göreni kanatlı at Pegasus’un üç başlı canavar olan Chimera ile savaştığı esnada resmi yapılan Bellerephontes’e ait bir mezar anıtıdır.
Tlos Antik Kenti içerisinde Roma dönemine ait surlar, Tiyatro ve Likya’nın spor kenti olarak bilinmesine sebep olan stadyum yer alır. Aynı zamanda hamam ve kilise kalıntıları da mevcuttur. Burası da aynı şekilde hem yerli hem de yabancı turistlerden büyük bir ilgi görmektedir.
Bildiğiniz üzere her antik kentin bir efsanesi vardır. Edinilen bilgiye göre Tlos Antik Kenti efsanesi de geçmişten günümüze kadar gelmiştir. Tlos kentinin kurucu kahramanı, Helen mitoslarına dayandırılmıştır. Kentin Tlos adını Praksidike ve Tremilus’un dört oğlundan biri olan Tloos’dan almıştır. Tloss’un diğer üç kardeşinin isimleri Xanthos, Pinaros ve Kragos’tur. Söz konusu bu mitolojik aktarımların tarihi MÖ 5. yüzyıla dayanır. Bu inanışın Stephanos Byzantinos’un yazdığı Ethnika adlı coğrafi kitapta da yer alır. Tlos antik kenti tarihi hakkında halkının Hellen kökenli olduğu bilinir. Özellikle Homeros zamanından itibaren antik kaynaklarda Likya halkının Hellen kökenine ait olduğu vurgulanır. Bundan dolayı da batı ve Güney Anadolu kıyılarındaki kültürlerin MÖ 12. yüzyıl öncesinde Dor istilasından kaçıp Anadolu’ya sığınan Akha Hellenleri olduğu kabul edilir.
Tlos Antik Kenti Muğla Seydikemer sınırları içerisinde olup, uygun fiyatla görülüp gezilebilecek niteliktedir. Olabildiğince tarih kokan ve pek çok efsaneye tanıklık eden bu antik kent, haftanın her günü ziyarete açık bir alandır.
Tlos Antik Kent giriş ücreti oldukça cüzi olduğunu biliyoruz. Elbette ücretler zamanla değişiklik gösterebilecek olup, cüzi fiyatlar ile bu eşsiz tarih kentinin, kalıntılarını gezip tarihin kokusunu içinize doyasıya çekmek mümkündür.
Tlos Antik Kenti hikayesi ve görülmeye değer muhteşem görselliği ile pek çok kişinin ilgisini çekmektedir. İçerisinde tarihi kalıntıların bolca yer aldığı Tlos’a ulaşım da oldukça kolaydır. Civarda yaşayan herhangi birisine Tlos Antik Kentinin nerede olduğunu sorarsanız. Kolaylıkla size tarif edecek ve Muğla’nın Seydikemer ilçesinin 15 km güney doğusu lokasyonunu verilecektir. Yaka köyü sınırları içerisinde bulunan antik kente Antalya yolu üzerinden Seydikemer ilçesine doğru devam edip, kavşaktan Saklıkent yoluna dönülerek gayet kolay bir şekilde gidilebilir. Yerli ve yabancı misafirlerin kendi araçları ile de bu antik kente gidebileceği gibi, Fethiye’den kalkan ve Saklıkent istikametine giden dolmuşlarla da gerekli intikal sağlanabilir. Saklıkent’in hemen önünden geçen minibüs araçları ile yaklaşık 20-25 dakika süren yolculuk sonrası Tlos Antik Kenti’ne gidilir. Saklıkent gezintisine çıkan herkesin mutlaka Tlos Antik Kenti de görmesini hemen civarda bulunan kadınların yaptığı gözlemeden yemesini yayık ayranından içmesini tavsiye ederim.