Federal Almanya'daki birçok politikacı ve medya kuruluşu yüksek sesle Ukrayna'nın savaşı kazanmasını talep ediyorlar.
Bununla ne demek istediklerini tam olarak söylemiyorlar, halbuki bu talep muhtemelen Ukrayna'nın Donbass ve Kırım'ı tanklar ve obüslerle geri alması gerektiği anlamına geliyor.
Halbuki Almanya Ukrayna’ya ağır silahlar verimesi hususunda çok acele etmiyor ve çok çekingen davranıyor.
Başbakan Olaf Scholz ise şimdiye kadar bu konuda ciddi bir görüş beyan etmeyi red ederek sessiz kalıyor.
Masal ve hayalperestlerin veya savaş çığırtkanlarının anlamak istemediği şey: Rusya bir nükleer güçtür. Ve bir nükleer güce karşı savaş kazanamazsınız. Nükleer güce karşı durabilmek çok zordur bu riski kimse göz alamaz.
Eski ABD Başkanı Kennedy, 1962'deki Küba Füze Krizi sırasında böyle bir durum hakkında zaten uyarmıştı.
ABD'de giderek daha fazla politikacı ve gazeteci bu savaşın kazanılamaz olduğunu görmeye başladılar. En önde gelen seslerden biri olan, Ukrayna'ya savaşı sona erdirmek için topraklarının bir kısmını Rusya'ya bırakmasını tavsiye eden eski ABD dışişleri bakanı Henry Kissinger.
Aynı zamanda Rusya için küçük düşürücü bir yenilgi konusunda da uyarıda bulunuyor.
New York Times gazeteside bu konuda bir makale yayınlayarak aynı fikirde olduğunu beyan etti: "Müzakere edilmiş bir barış Ukrayna için en hayırlı olur diyorlar ve bazı kararlar çok acı gerektirsede kabul edilmelidir” diye lobi yapıyorlar. “Rusya ile topyekün savaşa girmek Amerika'nın çıkarına değil demeye başladılar."
Ancak Almanya’nın çevreci, yeşilci savaş çığırtkanı partisi ve silah lobisi tüccarları hakim olduğu gurup ve Blackrock-Merz savaş istiyorlar. (Blackrock'un şirketinin silah sanayinde çok yüksek savunma hisseleri var)
Ukrayna'daki savaş cinayetleri devam ediyor ve üçüncü dünya ülkelerinde buğday ihracatı engellendiği için insanlar açlıktan ölüyorlar.
Almanya'da ise düşük gelirliler ve emekliler gittikçe yoksullaşıyorlar ve ucuz enerjiye bağımlı olan Alman ekonomisi rekabet gücünü kaybediyor.
ABD başkanı Biden de artık Ukrayna için zafer çağrısı yapmayarak, ancak “Putin'i anlamalıyız” gibi, savaşın ancak müzakere edilmiş bir çözümle sona erebileceğini söylüyor (“yalnızca diplomasi yoluyla kesinlikle sona erecek”) diyor.
Biden'in gerçekte asıl niyeti kanaatimce uzun süre savaşı uzatmak ve Avrupa'da ABD’nin silahlarını çok pahalı fiyata satmak.
ABD aynı zamanda AB ülkelerine gaz satmak istediği biliniyor.
Ukrayna savaşı ekonomik olarak bütün dünyayı etkiliyor fakat Almanya’yı ekonomik olarak etkilediği gibi her geçen gün savaşa doğru götürüyor.
Almanya ekonomisini çökertme girişimleri var bilhassa Atlantik ötesinden ve İngiltere’den bu sesleri duyuyoruz.
Almanya'daki politikacıların ve medyanın bu tartışmaları görerek, ABD'nin bu oyununa gelmemeleri gerekir.
Başbakan Olaf Scholz şimdiye kadar sakinliğini koruda inşallah bundan sonrada bu sakinliğini korur.
Kendi hükümeti içerisindeki savaş taraftarlarını yani savaş şahinlerini kontrol eder.
Yeşiller ve Merz’in aynı yerde buluşmaları hayra alamet değil?
Yeşillerin ve silah lobilerinin savaş çığırtkanlığı yapan konuşmalarına son vermeleri ve müzakere edilmiş bir barış için çalışmalarının tam zamanıdır.