Yaşam

Uzundereli girişimci, çorak topraklara can verdi

Operasyonda şırnak jandarma bölge komutanlığı koordinesinde, çakırsöğüt jandarma komando tugay komutanlığı ve şırnak il jandarma komutanlığınca jandarma özel harekat (jöh), jandarma komando ve güvenlik korucu timlerinden oluşan 574 personel görev alıyor.

Uzundereli girişimci, çorak topraklara can verdi
13-06-2022 07:24
Google News

Erzurum’un Şenkaya ilçesindeki Turnalı köyündeki atıl çorak arazileri diktiği 16 bin ceviz fidanıyla yeşertti.


Girişimci Hamza Doğan, “2019 yılında yaptığı araştırma sonucu Cumhurbaşkanımızın sürekli söyledikleri beni ve çocuklarımı ceviz dikmeye yönlendirdi” dedi.


Farklı illerde tarım, inşaat, enerji ve akaryakıt sektöründe yıllarca çalışan Uzun dere nüfusuna kayıtlı 67 yaşındaki girişimci Hamza Doğan 2019 yılında Şenkaya Turnalı mahallesinde bin 300 dönüm araziye 16 bin ceviz fidanı dikti. Proje tamamlandığında bölgeye 35 bin ceviz ağacı dikimi yapılmış olacak.


Hamza Doğan, ceviz üretimi yapmaya karar verip kendi ilçesinde arazi bulamayınca çevre ilçeleri dolaşıp Şenkaya ilçesi turnalı köyünde atıl durumda olan hiç bir işe yaramayan kıraç toprağa sahip Şenkaya ilçesi Turnalı Mahallesi’nde Milli Emlak’tan 1300 dönümlük arazi kiraladı. Çocukları Nuri ve Akif ile çalışmaya başlayan Hamza Doğan, 2020’de kendi iş makineleriyle çorak ve engebeli araziyi büyük emeklerle ceviz fidanı dikimi için hazırladı. Buraya 16 bin fidan diken Doğan, fidanları sulamak için boru döşeyerek 7 kilometre uzaktaki kaynaktan su getirdi.


Kendi imkanlarıyla arazinin farklı noktalarına 22 gölet yapan Doğan, kar ve yağmur sularını burada biriktiriyor. Motor ve borularla, ihtiyaç halinde göletlerden birbirine su takviyesi yapan girişimci, meyve verme aşamasındaki ceviz fidanlarını damla sulama sistemiyle bu göletlerden suluyor.


Bunlarla da yetinmeyen Doğan, büyük şehirlere göç eden vatandaşların 700 dönüm boş arazisini kiraladı. Çorak arazileri sulu tarıma geçiren girişimci, bu arazilerin büyük bölümüne de arpa, buğday, yulaf, yonca tarım ürünleri ekti. Sonrasında hayvancılığa başlayan Doğan’ın 470 küçükbaş hayvanı bulunuyor.


Tarım ve hayvancılığı birlikte yürüten Doğan, arazilerde yetiştirdiği bitkilerle hayvanlarının yem ihtiyacını karşılıyor. Doğan, “Bu bölgede fidanların işlenmesi batıya nazaran hem zor hem de maliyetli. Aynı zamanda da fidanı yaşatması iklimsel olarak zor çünkü kış soğuk, yaz da bu bölge aşırı derece sıcak oluyor. Zira fidan, dikiminden sonra 3 yıl bakım istiyor. Eleman bulmakta zorluk da çekiyoruz. Biz ailece işin başında, gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz" dedi.


Doğan, fidanlara adeta çocuk gibi baktıklarını, Doğu Anadolu şartlarına göre fidanları yetiştirmede yüzde 100 başarı sağladıklarını söyledi.


Fidanların dikiminin ardından tarım ve hayvancılık işine girdiklerini dile getiren Doğan, "Bölgede çevre köylerden arazilerini terk edip büyük şehirlere göçen insanların yerlerini kiraladık. 201 parsel 700 dönüm kadar arazinin içerisinde arpa, buğday, yulaf, yonca gibi ekimler yaptık. 500 dönüm kadar ekim yaptık. 200 dönüm de çayır alanı bıraktık" diye konuştu. Çok doğru bir iş yaptığımızı ve hiç pişman olmadığımı düşünüyorum çünkü 67 yaşındayım. Gelecekten ne bekleyebilirim ki? Ama çalışmaktan mutlu oluyorum. Kendim için yapmıyorum. Çocuklarım, torunlarım, Türkiye için herkese faydası olsun diye bunları yapıyorum. Proje tamamlandığında 35 bin fidanımız olacak. Bu fidanlar dağları yemyeşil edecek. Buradan hem kuşlar gibi her canlı faydalanacak hem de gelecek nesle büyük bir eser bırakmış olacağız. Bu anlamda çok mutluyuz" diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ