Teknoloji

‘Dijital garson’ Türkiye üçüncüsü

Izmir ekonomi üniversitesi (ieü) ekonomi bölümü öğrencisi mehmet güler, ‘fastposs’ adlı çalışmasıyla bir bankanın düzenlediği akıl fikir yarışmasında üçüncü oldu.

‘Dijital garson’ Türkiye üçüncüsü
09-06-2022 07:54

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Ekonomi Bölümü öğrencisi Mehmet Güler, ‘fastposs’ adlı çalışmasıyla bir bankanın düzenlediği Akıl Fikir Yarışmasında üçüncü oldu. Restoran içinde müşterilere hızlı sipariş verme ve anında hesap ödeme imkanı sağlayan, ‘dijital garson’ özelliğindeki fastposs isimli mobil uygulamayla yaklaşık 3 bin 500 proje arasında ödül almayı başaran Güler, 10 bin liranın da sahibi oldu.


İzmir’in Narlıdere ilçesinde yaşayan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Mehmet Güler, yarışmaya katılmak için hazırladığı proje üzerinde 6 ay süren detaylı bir çalışma yaptı. Güler, gün içinde zaman sıkıntısı çeken kişilerin restoranda geçirdiği süreyi en aza indirmeye odaklandı. Restorana gelen bir kişinin, garsonu çağırmaya gerek kalmadan tüm isteklerini belirterek hızlıca sipariş verdiği, kolaylıkla hesap ödediği, bahşiş dahi bırakabildiği bir aplikasyon hazırlayan Güler, yarışma jürisinin de dikkatini çekti. Bir bankanın ‘icat çıkar’ sloganıyla düzenlediği yarışmada, yaklaşık 3 bin 500 kişinin yer aldığı ‘öğrenci-yeni mezun’ kategorisinde bulunan İEÜ’lü Güler, çok sayıda iddialı projeyi geride bırakarak Türkiye üçüncülüğünü elde etti.


‘Tek tuşla sipariş’ mottosuyla hazırladığı mobil aplikasyon hakkında bilgi veren Mehmet Güler, “Yapılan araştırmalara göre, restoranlarda sipariş ve ödeme esnasında bekleme süresi 20 dakikaya ulaşabiliyor. Bu durum, çok ciddi bir atıl zaman oluşmasına neden oluyor. Ben de bu sorunu çözmek için pratik bir mobil aplikasyon geliştirmek istedim. Aplikasyonu telefonuna indiren kişi, konum bilgisinden restoranı buluyor. Masasını da QR kodla ya da bilgileri kendi girerek tanımlıyor. Daha sonra da aplikasyonun sağladığı tüm avantajları keşfetmeye başlıyor. Hayata geçirdiğim aplikasyon, aynı zamanda ‘dijital garson’ olarak da açıklanabilir” dedi.


Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Fastposs uygulaması, sadece müşteriler için değil, işverenler için de avantaj; çünkü bu aplikasyon için geniş bir altyapı, server kurmaya gerek yok. Özellikle genç kuşağın çok ilgisini çekeceğini düşündüğüm bu aplikasyonla ödül aldığım için çok mutluyum. Fikir ve projenin ön planda olduğu yarışmalara katılmayı seviyorum. Geçtiğimiz yıl, yeni nesil sera yöntemleri kullanılarak tarımsal verimliliğin ve enerji tasarrufunun artırılmasına yönelik ‘Ahududu’ adlı projemle de, Kredi Kayıt Bürosunun düzenlediği ‘Hayal Edin Gerçekleştirelim’ sosyal inovasyon proje fikirleri yarışmasında Türkiye ikincisi olmuştum. Yeni projeler üzerinde çalışmayı sürdüreceğim.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER