Yaşam

Gazeteci Burcu Uğur ile kurucusu olduğu BUART ile ilgili konuştuk.

"Aslında kültür-sanat siyaset, politika, ekonomiden bağımsız değil. Bir söz vardır ya, “memleket meselesi” işte kültür sanatı ayıramazsınız. Kültür politikaları, kültür endüstrisi, sanat piyasası, eğitimi, istihdam alanları memleket meselesinin uzun vadeli planlaması içindedir. Günlük, popüler siyaset tartışmalarının içine sokamıyorsunuz. "

Gazeteci Burcu Uğur ile kurucusu olduğu BUART ile ilgili konuştuk.
10-01-2025 19:10
10-01-2025 19:20

Siz gazetecilik hayatınızda ekonomi, siyaset, güncel haberler yapıyorsunuz. Bu yönünüz ön planda iken BUART (www.buart.art) kültür-sanat sitesini kurdunuz. Neden?

Öncelikle BUART ve dolayısı ile kültür sanat üzerine bir söyleşi yapma imkanı verdiğiniz için çok teşekkür ederim.

Aslında kültür-sanat  siyaset, politika, ekonomiden bağımsız değil. Bir söz vardır ya, “memleket meselesi” işte kültür sanatı ayıramazsınız. Kültür politikaları, kültür endüstrisi, sanat piyasası, eğitimi, istihdam alanları memleket meselesinin uzun vadeli planlaması içindedir. Günlük, popüler siyaset tartışmalarının içine sokamıyorsunuz.

Tartışma alanı oluşturmak BUART'un kuruluş nedenlerinden biri. Zamana ihtiyacımız var.



Özellikle çıkış noktanız, şuradan ilham aldım diyeceğiniz  nokta var mı?

Elbette. Mustafa Kemal Atatürk'ün “Türkiye Cumhuriyeti'nin Temeli Kültürdür” sözü ve Cumhuriyet Devrimleri.


Görsel sanatlar BUART'ın ana konusu. Kültürel miras, çocuk sanat ve dijital sanata da ağırlıklı yer veriyorsunuz. Neden diğer sanat kollarına da yer vermiyorsunuz?

BUART bir yanıyla bireysel bir alan. Bencillik olarak gelebilir, kendi alanım, beslendiğim alanım. Çocukluğum görsel sanatlar ile çevrili geçti. Klasik Türk Müziği eğitimi aldım, 26 bölüm Meşkten Notaya adlı belgesel çektim. İkinci yüksek lisansımı sinema üzerine yaptım, akademik bir hedef değil sadece sinemayı anlayabilmek için bir girişimdi. Rağmen, görsel sanatlar her zaman ufkumu ve merakımı büyüttü. Büyütmeye de devam ediyor. Bu birinci neden.

İkincisi dijital evrimin etkilerini ilk  olarak görsel sanatlarda görmeye başladık. Sanatçılarımız dünyanın nereye evrileceğini uzun yıllar önce bizlere eserleriyle anlatmaya başladı. İnsanların duyması gerekiyordu. Medyanın konulara vermiş olduğu, verebilebileceği zaman çok kısıtlı, alan açmak zorunluluğu olduğunu düşündüm.



İkinci yüksek lisans dediniz, ilki hangi alandı?
Ekonomi.

Sizi tanımak adına soruyorum. Başka bir alan var mı? Görsel sanatlar eğitimi mesela?
Sosyoloji hala devam ediyor. Görsel sanatlar alanında, hayır yok. İlgili olunca yetenekli olunmuyormuş.

MAĞARA RESİMLERİ MADEN ALANLARINA TERK EDİLİYOR

Peki devam edelim...Dikkatimi çeken iki bölüm var. Kültürel Miras, Çocuk Sanat...

Önemli bir konu. Çocuklar geleceğimizdir. BUART'ın mottosu da zaten “Gelecek İçin...”  Bugün 2-6 yaş arasındaki çocuklar için müze ziyaretleri, özel eğitim programları düzenleniyor. Ben 44 yaşındayım. Bizlerin bildiği dünyadan daha farklı bir dünya var, artık.
Bu nedenle Çocuk Sanat bölümümüze ayrı bir önem veriyorum.  Çocuk dünyası ne kadar sanat ile beslenirse, yorum ve analiz yeteneği de o kadar artar.

Kültürel Miras ise Türkiye, güzel ülkem! Dünyanın bu alandaki pırlantası. Öylesine şanslıyız ki. Medeniyetler beşiği... Bu miras yeteri kadar değer görmüyor. Yapılanların büyük bir bölümü yüzeysel. Hem siyasilerin hem halkın geniş kesimlerinin bilinçlenmesi ve sahip olduğu değerin ne olduğunu bilmesi gerekiyor.

Maalesef bugün neolitik çağdan kalan mağara resimleri maden alanlarına terk ediliyor. Bizler, gazeteciler bunları haberleştirip, kamuoyu yaratamazsak yok olup gidecekler.




2024 yılının sonlarında doğru güzel bir çıkış yaptınız ama ilk 2018 yılında mı kuruldunuz?

19 Mayıs 2018 ilk kuruluş ve açılış tarihimiz. İlk söyleşimiz, Atatürk'ü çocukluğunda görme şansı olan, babası Ankara'da Atamız'ı karşılayan gazeteci büyüğümüz Orhan Karaveli ile yapmıştım. Kendisini de 2023 yılında kaybettik.

2020de Covid döneminde sanat piyasası adeta çöktü. O dönem kapatmak durumunda kalmıştık.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER