Kendinizden biraz bahseder misiniz? Eğitimleriniz, çalışmalarınız neler?
Nevşehir’de doğup büyüdüm. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu bir avukatım. Ticari işlerimizin yoğunluğundan dolayı genellikle mesleki eğitimlere ağırlık verdim. 2007 yılında, daha üniversite öğrenimime devam ediyorken balon pilotu oldum. Bugün Türkiye’de sayıları beş yüzü bulan balon pilotlarından, geçmişten günümüze kırk dokuzuncu pilot benim. O dönem en genç yaşta lisans alan pilot ben olmuştum. Sonrasında tüm aşamalarını tamamlayarak ticari pilot ve ardından öğretmen pilot oldum. Bir dönem Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kontrol pilotu olarak öğrenci pilotları yetiştirdim, kontrol uçuşları yaptım.
Uluslararası bağımsız gözlemciyim. 2011 Kazakistan seçimlerinde görev aldım. MÜSİAD Nevşehir şubesinin kuruluşunda görev alarak kurucu üyesi oldum. DEİK/ Türkiye-Sri Lanka ve Türkiye-Tanzanya İş Konseyleri yürütme kurulu üyesiyim. Bu görevimle, konsolosluğunu yaptığım ve yatırımlarımız olan Sri Lanka ile yine yatırımlarımız olan Tanzanya arasında ticari diplomasi faaliyetleri yürütüyorum. TUTAP (Turizm Tanıtma Platformu) Sri Lanka Başkanıyım. Şu an Ankara merkezli Uluer Group’un yönetim kurulu başkanıyım. Sri Lanka Cumhuriyeti Nevşehir fahri konsolosuyum.
Sri Lanka Cumhuriyeti Nevşehir fahri konsolosu olarak öncelikle neler hissediyorsunuz? İki ülke arasındaki ilişkiyi kısaca değerlendirir misiniz?
Dünyanın en genç fahri konsolosu olarak 2013 yılında atandım.
Babam merhum Dr. Halil Uluer Kazakistan fahri konsolosu iken ben de Sri Lanka fahri konsolosu olarak atandım. Türkiye’de ilk baba ve oğul fahri konsolos biz olmuştuk. Sri Lanka’nın Türkiye’de büyükelçilik açmasıyla atanan ilk Büyükelçi Bharathi Wijeratne ile çok yoğun çalışma yürüttük. Sri Lanka’nın toplumumuzda tanınmasını da çoğunlukla o dönemde sağladık.
Gönüllülük esasıyla çalışılan bir görev olmasına rağmen iki ülke arasında resmî görevli gibi çalışmaya özen gösteriyorum. Türkiye ve Sri Lanka ilişkileri, olması gerekenin çok gerisinde. Hem ticari hem kültürel hem de devletlerarası ilişkiler çok daha
iyi noktalara gelmeli. Türkiye henüz Sri Lanka’daki potansiyeli keşfetmedi. Tabii burada bana da görev düşüyor. Sık sık kültürel faaliyetler yürütüyoruz. Karşılıklı iş insanlarını bir araya getiriyoruz. DEİK Türkiye - Sri Lanka İş Konseyi yürütme kurulu üyesi olarak da ticari diplomasi faaliyetlerine katkıda bulunmaya çalışıyorum.
Uluer Group’un kuruluşuna ve faaliyet alanlarına değinir misiniz?
1990’ların başlarından itibaren Nevşehir merkezli olarak çatı kuruluş Uluer Group adıyla çalışmalarımızı yürütmekte iken, beş yıldır Ankara merkezli olarak turizm, havacılık, otelcilik, savunma sanayisi, gıda üretimi, sağlık ve medya sektörlerinde yolumuza devam ediyoruz. Üç ülkede bulunan aktif yatırımlarımızla değer üreterek büyümeye devam ediyoruz. Uluslararası ilişkilerin nezaketi, ticari diplomasi çalışmalarının titizliği ve kurallara bağlılıkla, kalite odaklı bir yönetim benimsiyoruz. Kısa vadeli planlar yapmak yerine kalıcı projelerle uzun süreli ve istikrarlı yatırımlara ağırlık veriyoruz. Bu sayede projelerde kalite odaklı ve sürdürülebilir başarılara ulaşma imkânı buluyoruz.
Uluer Group 1998 yılında babam Dr. Halil Uluer tarafından kuruldu. Nesiller boyu Nevşehir’de tüccarlık yapan bir ailenin ferdi olarak gelişime ve değişime açık bir vizyonla işlerimizi büyüttü. Önce Ankara, ardından Bursa, Denizli ve İstanbul’da çalışmalar yürüterek bir şirketler grubu haline getirdi. Grup şirketi olduğumuz ilk yıllarda madencilik, turizm ve otelcilikle ilgileniyorduk. Uzak Doğu’dan Türkiye’ye turist getirdik. Bir taraftan organizasyon işlerimizi genişleterek Birleşmiş Milletler gibi kurumların Türkiye’de programlarını yapmaya yetkin çok az şirketten biri olduk. 2006 yılında Kapadokya’da Anatolian Balloons şirketimizi kurduk. Yıllar içinde büyüterek dünyanın en büyük balon şirketi haline getirdik. Otuz altı kişilik, dünyanın en büyük balonu, en büyük filo gibi ilklere imza attık. Kapadokya’nın bugün balonlarla anılır olmasında bizim büyük katkımız olmuştur. Kapadokya’da ikinci balon şirketimizi, ardından da 2016 yılında Sri Lanka’da Sri Lanka Balloon şirketimizi kurduk. Yurt dışında kurulan ilk Türk havacılık ve balonculuk şirketi oldu bu işletmemiz. Balonculuk sektöründen kopamayarak 2019 yılında Tanzanya’nın Serengeti Milli Parkı’nda balon safari uçuşları düzenlemek için Nyssa Balloon Safaris şirketimizi kurduk. Yıllar süren hazırlıklar sonrasında bu yıl ticari uçuşlara başladığımız bu şirketimiz de Afrika’daki ilk Türk balon şirketi oldu. Vahşi yaşamı gökyüzünden izleme fırsatı sunuyoruz. Diğer taraftan Kapadokya ve Ankara’da otelcilik faaliyetlerimiz devam ediyor. Savunma sanayii alanında da 2019 yılından beri çalışma yürütüyoruz. Çıkış noktamız olan dünyanın en yüksek mermi kapasiteli taktik tüfeği Shayka markamızı genişleterek onun üzerinde model üretip ihraç ediyoruz. İş birliklerimiz ve distribütörlüklerimiz ile de radar sistemi gibi çeşitli savunma çözümleri sunuyoruz. Ülkemizdeki ilk ve tek patates unu ve püre fabrikası olan Satüdaş da grubumuz bünyesinde faaliyetlerine devam ediyor. Yıllık otuz bin ton civarında patatesi işleyerek başta cips, kraker ve dondurulmuş ürünler olmak üzere birçok ürüne hammadde olarak satışını yapıyoruz. Yine Kapadokya TV kanalımız ve Cappadocia Life dergimiz de grubumuz bünyesinde. Bugün Uluer Group; turizm, savunma, havacılık, medya, sağlık ve gıda üretim faaliyetlerine odaklanarak Türkiye, Sri Lanka ve Tanzanya’da çalışmalarını sürdüren bir şirketler topluluğudur.
Uluer Grup nasıl bir vizyonla yoluna devam ediyor? Hizmette öncelikleriniz neler?
Geçmişten beri sevdiğimiz işi yapmaya, işimizi severek yapmaya öncelik veriyoruz. Sıra dışı girişimlerimiz oldu. Yapılmayanı yapmak, fark yaratmak ve kalite standartlarını ileriye taşımak önceliklerimizden oldu. Çoğu zaman faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde ilk uluslararası kalite belgesi alan kurum olduk. Tüm çalışanlarımızla birlikte, bir nevi kalite standartlarını biz belirledik ve geliştirdik. Başarılı olabileceğimiz, değer üreteceğimiz alanlara yönelerek pastadan pay almak yerine pastayı genişletmeyi tercih ettik. Bugün de ülke ekonomimizin gerektirdiği şekilde ürün ve hizmet ihracatına ağırlık vererek üretim ve döviz kazandırıcı faaliyetleri önceliyoruz.
Balonculuk hizmetini birçok farklı ülkeye taşıdınız. Ülkemizdeki diğer şehirlere de bu hizmeti taşımayı düşünüyor musunuz? Başarılı bir ticari sıcak hava balonculuğu yapmak için belli şartlar var. Hava koşulları, arazi uygunluğu, havadan seyredilecek doğal güzellikler ve bu lüks hizmetten yararlanabilecek turistlerin orada bulunması. Bunların hepsine sahip olan yerler sınırlı. Bugün Avrupa’nın her ülkesinde balon uçuşları yapılıyor ama bunlar çoğunlukla bireysel, sportif amaçlı uçuşlar. Yolcu taşımacılığı için lokasyonlar daha kısıtlı. Bunların da bir kısmı balonculuk için henüz keşfedilmemiş bölgeler. 2013 yılından beri yürüttüğüm Sri Lanka Cumhuriyeti Nevşehir Fahri Konsolosluğu görevim dolayısıyla Sri Lanka’yı daha yakından tanıma, ilişkilerimizi geliştirme fırsatı buldum. Ülkemizdeki başarılı çalışmalarımızı gören Sri Lanka yönetimi, profesyonel ticari balonculuğu Sri Lanka’ya da taşımamız için bir talepte bulundu. Yaptığımız incelemelerle ülkenin balon uçuşlarına elverişli olduğunu tespit ettik. 2016 yılında dönemin Sri Lanka ulaştırma bakanını ve sivil havacılık otoritesi başkanını Kapadokya’ya davet ederek bölgedeki operasyonlarımızı tanıtma imkânımız oldu. Bölgeye hayran kalan bakan, balonculuğun ekonomiye, sivil havacılığa ve turizm tanıtımına ne kadar faydalı olabileceğini yerinde görünce, geriye Türk bayraklı balonlarımızı Sri Lanka semalarında havalandırmak kaldı. 2016 yılı sonlarına doğru hazırlıklarımızı tamamlayarak, işletme belgemizi aldık ve uçuşlara başladık. Türkiye dışında kurulan ilk Türk havacılık ve balonculuk şirketi Sri Lanka Balloon markasıyla Sri Lanka’da kurulmuş oldu. Bugün Güney Asya’daki en büyük balon şirketi konumuna gelen işletmemiz de Kapadokya’daki gibi artık balona binmek için bölgeyi ziyaret eden turistleri kazanmış durumda. Buradaki hedeflerimizi tamamlayınca, günümüzde Kapadokya’dan sonraki en önemli balon destinasyonu olan Tanzanya’nın Serengeti Millî Parkı için çalışmalara başladık. 2019 yılında Afrika kıtasındaki ilk Türk balonculuk işletmesini kurarak kapsamlı bir hazırlık gerektiren balon safari operasyonları için çalışmaya başladık. Tanzanya’daki iştirakimiz Nyssa Holding çatısı altında yer alan Nyssa Balloon Safaris şirketimizle 2023 yılı başında ticari uçuşlara başlayarak vahşi yaşamı gökyüzünden izleme imkânı sunmaya başladık. “Sonsuz Serengeti Düzlüğü” olarak anılan bölgede paket halinde safari hizmeti ve balon uçuşu sunarak yabancı turistlere Afrika’da vahşi yaşamı ve milyonlarca hayvanın göçüyle bir görsel şölen haline gelen “Büyük Göç”ü havadan seyretme imkânı sunuyoruz. Şu an Serengeti Millî Parkı’nda yaptığımız uçuşları, ülkedeki diğer millî parklara taşımak için çalışma yürütüyoruz. Ülkemizde de Kapadokya ve Pamukkale bölgelerinde balon uçuşları yapılıyor. Farklı bölgelerde de balon uçuşları yapılması için girişimler var, yakın zamanda farklı şehirlerimizde de balonları görmek memnuniyet verici olacaktır.
Türkiye’de balonculuk sektörünün durumu nedir?
Balonculuk sektörünü tanımamız 2000’lerin başlarında oldu. Uzak Doğu’dan ülkemize turist getirirken misafirlerimizin balonculuk hizmetinden yararlanmasını sağlıyorduk. Sektör o zaman bir İngiliz şirketin hakimiyetindeydi. Türkiye’de ticaret yapan bir yabancı şirketin ihtiyaca karşılık veremediği gibi bir de Türk vatandaşlarına yönelik sürekli olumsuz yaklaşım sergilemesi dikkatimizi çekti. Zaten sektörde ciddi bir boşluk varken yabancıların, insanımızı sektörden uzak tutma girişimleri de bizim motivasyonumuzu artırdı. Yıllar süren araştırma ve ön hazırlık aşamalarından sonra 2006 yılında sektöre adım atarak ilkleri ve enleri yaşattık. Dünyada ilk ISO-9001 Kalite Belgeli balon işletmesi, en geniş filo, en iyi eğitimli pilotlar, en büyük balon, en yüksek yolcu kapasitesi de bizim aracılığımızla Kapadokya’nın oldu. Kapadokya’nın merkezi Nevşehir’de dünyanın en büyük balonculuk işletmesini gururla büyüttük. Kapadokya’yı dünyanın bir numaralı balon destinasyonu haline getirdik. Nevşehir’i balonla tanıştırdık, sektöre katılımını sağladık. Bugün yabancı yatırımcıların sektöre yoğun ilgi göstermesi memnuniyet verici olsa da operatörlerin ve pilotların büyük çoğunluğunun yerel insanlardan oluşuyor olması bizim için gurur vericidir. Kapadokya bölgesi peri bacaları ile anılırken artık bölgenin ikonu sıcak hava balonları oldu. İnsanlar Kapadokya’ya gelince balona binmeyi tercih ederken, artık balona binmek için Kapadokya’ya geliyor. Kapadokya sadece ticari anlamda balonculukta bir numara değil, aynı zamanda kurumsal anlamda da dünyada balonculuk sektörüne öncülük ediyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün balonculukla ilgili mevzuat ve regülasyonları artık dünya standartlarının ötesinde. Bu durum sürdürülebilirliği sağladığı gibi hizmet kalitesine ve uçuş emniyetine de çok önemli katkılar sunuyor. Bugüne kadar hep yurt dışından ithal edilen balonlar artık ülkemizde de üretilmeye başlandı. Dünyadaki birkaç balon üreticisinden biri artık Türkiye. Yerli üretici firmanın bu girişimi dışa bağımlılığı azalttığı gibi, bir taraftan da Türk malı balonların ihracatına başlanmış olması son derece gurur verici.
Şirketiniz sosyal sorumluluk projelerinde de yer alıyor mu?
Ülkemizin dayanışma ruhuyla atlattığı hemen her badirede sorumluluk üstlendik. İnsanı önceleyen sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyoruz. Sosyal yardımlaşma, kültürel ve sosyoekonomik gelişim projelerinde yer alıyoruz. Bunu yaparken de var olduğumuz yerlere öncelik veriyoruz. Kazandığımız yere yatırım yaparken kazandığımız yerdeki sosyal hayatın gelişimine de katkıda bulunmaya özen gösteriyoruz