12 Nisan’da Mevlana Celaleddin Rumi Yeniden Amsterdam’da…

12 Nisan’da Mevlana Celaleddin Rumi Yeniden Amsterdam’da…
08-04-2025

1987 yılıydı… Amsterdam Üniversitesi’nde okuyan bir grup Türk öğrenci, Amsterdam’daki Rembrandt Meydanı’nda “Uluslararası Mevlana Sempozyumu” yapmışlardı. Sempozyumun ardından, o yıllarda Den Haag’da Hollandaca yayımlanan üç aylık Qible dergisi, “Mevlana Rembrandt Meydanı’ndaydı” başlığıyla bir haber yapmıştı. Haber, Mevlana Celaleddin Rumi’yi ve sempozyumda yapılan konuşmaları aktarıyordu.

Türk gençlerinin 1987 yılında yaptıkları etkinlik, Hollanda’da günümüze kadar yapılan Mevlana etkinlikleri arasında önemli bir yere sahipti. O tarihten bu güne kadar hem Amsterdam’da hem Hollanda’da sayısı azımsanamayacak kadar Mevlana etkinliği yapıldı. Şimdi de, Amsterdam Dünya Müzesi’nde “Şiir, aşk, anlam, hikmet ve günümüzde Rumi” konulu bir etkinlik yapılacak. 12 Nisan Cumartesi günü gerçekleşecek olan etkinliğe geçmeden önce, geçmiş dönemde Hollanda’da Mevlana ile ilgili yapılan etkinliklerin bazılarının sadece başlıklarını sayayım.

2007 yılının UNESCO tarafından ‘’Mevlana ve Hoşgörü Yılı’’ ilan edilmesiyle, Türkevi Derneği öncülüğünde, 18 ayrı etkinlik organize edildi. Aynı yıl alınan karar doğrultusunda,
Mesnevi Hollandacaya tercüme edildi ve 2011 yılında yayımlandı.
Mesnevi Okumamaları organize edildi.
Konya Kriterleri Türkçe ve Hollandaca kitap olarak yayımlandı.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Müdürü merhum Ömer Tuğrul İnançer’in rehberliğinde bir hafta devam eden “Mevlana Okulu” etkinliği organize edildi.

Şimdi gelelim, 12 Nisan Cumartesi günü, Amsterdam Dünya Müzesi’nde gündüz ve akşam yapılacak faaliyetlere.

Böyle bir etkinliğin hazırlanmasının arka planında; Rumi'nin bitmeyen o sonsuz şöhretinin ne olduğu, örneğin Mesnevi’nin her çağa hitap ettiği, Rumi’nin 1027-1273 yılları arasında yaşayıp aradan 750 yıl geçmesine rağmen hâlâ güncelliğini koruması, tüm dünyada eserlerinin tercüme edilmesi ve satılması, sosyal medyada sıkça Rumi’den iktibaslar yapılması, yatıyor.

Organizasyona göre, Mevlana Celaleddin Rumi, gönülden konuştuğu için etkisini devam ettiriyor. Rumi, günümüzde de bir çok insana, yaşam sevinci ve dünyayı anlamlandırmada ilham verirken, onlara bir yaşam pusulası oluyor. Tüm yolların kapandığının düşünüldüğü an, Rumi size bir çıkış yolu gösteriyor. Her ne kadar hayatı ve eserleri hakkında spekülasyonlar olsa da, Rumi, insanların renk, din, ırk ve cinsiyet ayırt etmeden ilham kaynağı oluyor.

12 Nisan’da “Rumi Kulüp Günü” adıyla yapılacak olan etkinliklerde şairler, müzisyenler ve bilim insanları   Mevlana Celaleddin Rumi’nin eserlerinde ortaya koyduğu görüşlerinden hareketle, günümüz insanına bir fikir sunmaya çalışacaklar. Program konuşmalar, şiirler, sanat gösterileri, atölye çalışmaları, Rumi bulmaca yarışması ve tartışma şeklinde olacak. Konuşmacılar arasında Leiden’den, Mevlana düşüncesi uzmanı Asghar Seyed- Gohrab, İran asıllı Amsterdamlı şair Kader Abdolah, araştırmacı Maarten Holtzapffel gibi tanınmış isimler de var.

Son olarak, Hollanda’nın farklı şehirlerinde de bir benzeri olan, Amsterdam Dünya Müzesi’ne  kısaca değineyim.

Dünyanın bir merkezi olmadığına, aksine dünyanın her şeyin birbirini etkilediği büyük bir ağ olduğuna inanan Amsterdam Dünya Müzesi, küresel sanat, tasarım ve soyut kültüre odaklanmakta. 1926 yılında Amsterdam’ın Doğu bölgesindeki Oosterpark'ta inşa edilmiş olan Müze, kolonyal bir geçmişe sahip tarihi bir bina. Müze, insanların hayatı ve kültürü üzerinde etkili olan küresel bağlantıları araştırmakta. Müzede, sanat, ritüeller, moda ve müzik aracılığıyla kimlik, (kolonyal) tarih, iklim ve göç gibi temalar tartışılırken, geleneklerin ve sanat biçimlerinin nasıl geliştiğini ve birbirlerini nasıl etkilediğini de göstermekte.
Sergiler, eğitim programları ve etkinlikleriyle müze, dünyaya eleştirel ve kapsayıcı bir bakış açısını teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?