(Eşliğinde okunması tavsiye edilir. )
Emekli edebiyat öğretmeni dedem zamanın büyük çoğunluğunu çatı katında kitaplarıyla geçirirdi. Yemek zamanı geldiğinde onu çağırmak için heyecanla çıkardım yukarı çünkü cebinde hep bize anlatacak bir hikayesi olurdu. Bir de “Atatürk ve Anıları” kitabında açtığı toplu resimlerde her Atayı gösterdiğimizde gelen harçlıklarımız da cabası. Fakat zamanla harçlık almanın koşulları arttı. Artık hem resimde Atamızı bulmak hem de o tarihte yaşanan olayları anlatmak gerekiyordu. Bu zor bir görev değildi; dedem eşi bulunmaz bir öğretmendi ve o yıllarda anlattığı tüm hikayeler onun sesiyle fısıldamaya devam etti. Hayat boyu...
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi yıl dönümü bugün tüm Türkiye'de kutlanacak. Birçok şehirde törenler düzenlenecek. Arama motorlarında 18 Mart Çanakkale Zaferi ile ilgili sorgulamalar yapılacak. Peki, 18 Mart Çanakkale Zaferi anlam ve önemi nedir? Ben henüz 7 yaşındayken aşağıdaki fotoğrafın hikayesini dedem dinlenmiştim ve bugün hala cebimde bu anlatılarla yaşamak muazzam bir duygu... Boğazları deniz trafiğine kapatan Osmanlı Devleti 28 Ekim’de Karadeniz’de donanması ile Rus gemi ve limanlarını bombalamış. Bu olay üzerine önce Rusya ve arkasından da İngiltere ve Fransa hasta adam olarak hakir gördükleri Osmanlı Devleti’ne savaş açmışlar. 1914 yılı sonunda Çanakkale Boğazı’nı ele geçirme planlarını yapan Churchill, Boğazların ele geçmesiyle Rusya’ya destek yolunun açılacağını ve Bulgaristan ve Romanya’nın da kendi yanlarında savaşa gireceğini hesaplamış. Şubat ayında yapılan bir kaç denemeden sonra Mart 1915 de fırtınalı olmayan bir günde Çanakkale’ye deniz saldırısı başlamış.
O gün düşman askerleri 2000 adet topla bekleyen Türk askerini gördüğünde yanıldıklarını anlamış. Bilmedikleri bu topların 1800 kadarının soba borusu olduğuydu, bilmedikleri bu topraklarda yaşayan halkın milletine olan bağlılığı ve azimiydi...
Saldırıdan kısa bir süre önce, 8 Mart'ta ( bugün yazım yanlışından dolayı Nusret diye bilinen) Nusrat mayın gemisinin Boğazın en geniş yeri olan ve İtilaf Devletleri gemilerinin manevra yaptığı Erenköy koyuna boğaza paralel olarak döşediği 26 mayın savaşın kaderini değiştirdiği andan hemen sonra Ata ile çekilmiş bir kare olarak anlatmıştı biricik dedem. 18 Mart sabahı önde İngiliz zırhlıları, ikinci sırada Fransız zırhlıları olmak üzere İtilaf Devletleri donanması saldırıya geçmiş. Amaçları ilk mayın hatlarından başlayarak mayınları temizlemek ve Boğazın en dar yerine yaklaşarak her iki kıyıdaki Türk savunma mevzilerini susturarak Çanakkale Boğazı’nı geçmekti. Geçemediler...Biliyorum ki bu kare o anın değil fakat dedem Nusrat’ten bahsetmek için muazzam bir fırsat bulmuştu.
Bugünlere ulaşmamızı sağlayan Gazi Mustafa Kemal ve Çanakkale’yi geçilmez kılan güzel ve cesur binlerce yüreğe sonsuz saygı ve minnetle..
Caner KIRIMHAN 3 yıl önce
Cansu Kavun 3 yıl önce
Hayati Yaman 3 yıl önce