Yurt dışında yaşayan 6,5 milyonu aşkın vatandaşımızın yaklaşık 5,5 milyonu Batı Avrupa ülkelerinde yerleşik olarak yaşamaktadır.
Yine Türkiye’ye kesin dönüş yapmış olan 3 milyon kadar insanımızla birlikte düşünüldüğünde yaklaşık 9,5 milyonluk bir kitleyi ilgilendiren, geniş kapsamlı bir yurt dışı olgusunun varlığı ortaya çıkmaktadır.
İnsanlarımızın çok çeşitli sorunları bulunmaktadır, bunların başlıcaları Yabancı Düşmanlığı, Ayrımcılık, Irkçılık, İslam Karşıtlığı, Eğitim ve Türkçe Anadil Eğitimi, Din Hizmetleri, İslam dinin tanınması, Türk toplumunun temsil edilmesi, İşsizlik, Velayet gibi başlıca sorunları var.
Bunlar devasa sorunlar ve çözülmeyi bekliyor.
Avrupa’da yaşayan Türklerin sorunları her seçim döneminde gündeme gelir ve çeşitli vaatler verilir.
Yukarıdaki rakamlarda görüldüğü gibi 6,5 milyon insanın sorunları var, bunlar nasıl çözülecek ve kimler muhatap olacak bu insanlara.
Almanya’da 23.02.2025 tarihinde seçimler yapılacak, çeşitli siyasi partiler Türk kökenli adaylar gösteriyorlar, inşallah bu insanlar içinden çıktıkları Türk toplumunun sorunlarına sahip çıkarlar?
Türkiye’deki siyasi partiler, Avrupa Türkleri ile ilgili çok çeşitli vaatlerde bulunuyorlar ve onları temsilcisi olarak Avrupa’da yaşayan insanları aday gösteriyorlar.
Aday olan insanlar seçim döneminde Avrupa’yı su yol yapıyorlar, bilhassa Almanya’yı ve STK’ları ziyaret ediyorlar seçim sonrası bu insanları ara ki bulasın?
Tabi bu arada STK’lar bu insanlarla güzel resimler ve pozlar veriyorlar, çeşitli raporlar sunuyorlar, çözüm önerileri yapıyorlar velhasıl bizler gündemden hiç düşmüyoruz???
Şimdilik STK’larla ilgili durum şurada bir dursun daha sonra yazarız?
Türkiye siyasi partilerinin Avrupa’daki insanlarımıza yönelik seçim vaatlerine baktığımızda AK Parti önde geliyor.
Altı tane seçim vaadi bulunuyor,
- TBMM temsil edilme: Yurt dışındaki vatandaşlarımıza ait konu ve taleplerin TBMM'de daha güçlü şekilde temsil edilmesine yönelik çalışma ve düzenlemeler yapacağız,
- Araç: Geçici İthalat kapsamında Türkiye'ye getirilen araçların 730 günlük kalma süresini tamamladıktan sonra tekrar Türkiye ye getirebilmesi için, yurt dışında en az 185 gün kalma şartını 30 güne düşüreceğiz.
- Mobil cihaz: Yurt dışından getirilen mobil cihazların Türkiye de kayıtsız kulanım sürelerini yurt dışında yerleşik vatandaşlarımız için 120 günden180 güne çıkartacağız.
- Emeklilik: Yurt dışı borçlanması yoluyla emekli olanlara yurt dışında tam zamanlı çalışma hakkı tanıyacağız.
- Askerlik: Yurt dışında yaşadıkları ülkelerde askerlik yapanların İkili anlaşmalar çerçevesinde askerliklerinin Türkiye'de tanınmasını sağlayacağız.
Avrupa Türkleri olarak AK Partinin seçim vaatlerini yerine getirmesini bekliyoruz, tabii bizi hatırlarsalar?
Muhalefetin yani CHP’nin yurt dışında yaşayanlara ilgili vaadi ise Altıydı.
- 1-Yurt dışındaki vatandaşlarımızın en fazla 15 milletvekili ile doğrudan Meclis’te temsili için yurt dışı seçim çevresi oluşturacağız.
- 2- Sağlık hizmetlerinden eşit şekilde yararlanacaklar
- 3- Vatandaşlarımızın yurtdışından getireceği araçlar 5 yıl Türkiye’de kalabilecek.
- 4- Yurtdışından getirilen telefonlarda kullanım sınırlaması ve kayıt şartı kaldırılacak.
- 5- Uçak biletlerinde tavan fiyat uygulamasına geçilecek.
- 6- Gurbetçileri mağdur eden otomatik bilgi paylaşımı sonlandırılacak.
Muhalefet seçimi kaybetti ve vaatleri yok oldu, zaten Türkiye muhalefetinin yurtdışında yaşayanlarla ilgili bir gündem maddesi yok.
Avrupa’da yaşayan Türklerin seçim tercihi AK Partiden yana olmuştur fakat AK Partinin tercihi yurt dışında yaşayanlar olmamıştır.
Yurt dışındaki Türkleri temsil etmek için seçilen milletvekilleri, Türkiye gündeminden kurtulup bir türlü insanlarımızın sorunlarına çare bulmak veya çözüm üretmek gibi bir gayretlerini şimdiye kadar göremedik.
Milletvekillerimiz çok çalıştıkları için bizler gündeme gelemiyoruz, tamam anlarımda, onlarla güzel resimler çektiren, pozlar veren STK’lar milletvekillerini arayıp neden sormuyorlar, bizim insanlarımızın sıkıntılarını çözüme kavuşturmak için onlara baskı yapmıyorlar.
Almanya’da 2024 Haziran ayında çifte vatandaşlık yasası yürürlüğe girdi ve çifte vatandaşlık yasasından yararlanmak isteyen vatandaşlarımız çok büyük sıkıntılar yaşıyor, çünkü geçmişte Askerlik yapmadan Türk vatandaşlığından ayrılanlar, tekrar Türk vatandaşlığına girdiğinde, Askerliğe tabi tutuluyorlar bu sebepten dolayı insanlarımız Türk vatandaşlığına geçemiyorlar.
Türkiye Cumhuriyeti devleti 50, 60 yaşındaki insanları Askere alıp ne yapacak?
Bilhassa kimlik sorunu yaşayan gençlerimizi Askerlik parası ile sıkıntıya sokmanının kime ne faydası var, 6.600 € (Euro) askerlik parası çok yüksek.
Acilen Askerlik ile ilgili yasal düzenlemeler yapılması gerekiyor.
Yurt dışındaki Türkleri temsil ettiğini söyleyen milletvekillerini, Avrupa’da bizi temsil ettiğini görmek istiyoruz.
Son olarak eğer yurtdışı seçim bölgesi ilan edilirse sorunlar daha kolay çözülebilir diye düşünüyorum.