
Bodrum'un hemen hemen tam ortasında bulunan Göktepe adı verilen dağın güney eteklerinde yapılan Bodrum antik Tiyatro’nun, Anadolu'nun en eski tiyatrolarından biri olduğu bilinmektedir. 13.000 kişilik olan Bodrum Antik Tiyatro hala popülaritesini yitirmeden günümüze kadar gelen çok özel ve farklı yapılardan biridir. Bodrum Antik Tiyatro, yaklaşık olarak 2400 yıldır binlerce izleyiciyi bir araya getiren bir tiyatro alanıdır. 1960 yılında bir restorasyon yapılmış ve tekrar hizmete açılmıştır. Bodrum Antik Tiyatrosunda özellikle turizm sezonunda olmak üzere her yıl yüzlerce etkinlik düzenlenmekte, ünlü sanatçıların konserleri genel olarak bu alanda yapılmaktadır. Bu önemli antik yapının mimarisi eşliğin de Bodrum’un yerli ve yabancı misafirleri tarafından izlenen ve genel olarak gece verilen konserler, bu etkinliklere farklı bir atmosfer katar ve izleyicinin aklında güzel anılar bırakır.
Gece konserlerinin dışında gündüz vakitlerinde de ziyaret edilebilen bu alanda tiyatro ile ilgili ilginç detaylarda vardır. Bunlardan birisi, Dionysos adına kurban kesilen sunaktır. Bir diğeri de ziyaretçiler tarafından son derece merak edilen detay ise koltuklar arasındaki deliklerdir. Bu kadar merak uyandırmasına rağmen tarihsel kayıtlardan araştırılsa da deliklerin ana yapılış sebebinin ne olduğu bilinmemektedir. Gölgelik olarak yapıldığı konusunda görüşler olduğunu söyleyebilirim.
Göktepe dağına kısa bir tırmanış yaparsanız, taştan oyulmuş mezar taşlarını görebilirsiniz. Roma ve Helenistik çağdan kalan oyulmuş mezar taşları, bir zamanların ölüm sembollerini ve çeşitli lahitleri hala üzerlerinde taşıdığı görülür.
Tiyatro üç bölümde ele alınabilir.
l. Oturma Sıraları Bölümü:
2.Orkestra Bölümü:
3.Sahne Yapısı:
Sahne tiyatronun güney kısmında yer almaktadır. Oturma yerleri at nalına benzemektedir. Dikdörtgen bir yapıdır. İki katlı bir yapı olduğu ve orkestraya bakan kısmında bir sahne önü podyumu bulunmaktadır Bu bölümün arka tarafındaki duvar önünde ve üzerinde oynanacak oyunun konusuna göre değişen taşınabilir dekor levhaların asılabileceği oyuklara rastlamak mümkündür. Sahne yakınındaki kapıların hangi amaçla kullanıldığını soracak olursanız, oyunda rol alan oyuncuların ve protokolün giriş yaptığı kapılar olduğunu söyleyebiliriz. Sahne binası ile oturma bölümü arasında yer alan girişler (Parados) izleyicilerin giriş ve çıkışlarına ayrılmıştır. Burada rahat giriş çıkış yapabilmeleri amaçlanmıştır.
Bodrum Antik Tiyatronun bulunduğu alanda muhtelif tarihlerde Kazı çalışmaları da yapılmıştır.