Değişim senin elinde olsa Dünya’yı kurtarmak için önceliğin ne olurdu? Bu günlerde etrafımda kimi görsem bu soruyu soruyorum aradığım bir cevap var; henüz bulamadım. Kimi eğitimi, kimi savaşları, kimi çevreyi,kimi adaleti ele aldı. Yöneticilerin işini iyi yapmamasının hayıflanmalarıyla son buldu tüm sohbetlerim. Yöneticilerin işini iyi yapmadığı konusunda hemfikirim ama sürekli sorumluluğu başkalarına atmak ve hiç suçumuz olmadığına inanmak kolay olanı. Ne yazık ki ben çuvaldızı önce kendine batıran taraftayım bu sefer. Her birimiz kendi ülkemizin yöneticisiyiz ve bu ülkede eğitim sistemi nasıl, adalet doğru işliyor mu, çevre için neler yapıyoruz, kaç dil biliyoruz,bir alanda uzmanlaştık mı ve daha binlerce soru var. İşte tüm bu sorulara eksiksiz yanıt veriyor ve kendi cumhuriyetini eğer kusursuz yönetiyorsan evet ilk oku başkalarına yönetmekte sonuna kadar haklısın. Benim için Dünya’yı kurtarmak dendiğinde sayısız çevre sorunu başı çekiyor hal böyle olunca soruyu yönelttiğim hiç bir arkadaşımın çevre konusunda duyarlı olmadığını hatırlıyorum. Dolayısıyla onlar yönetenleri eleştirirken ben onları eleştirmeden duramıyorum.
Dünyada artan nüfusla birlikte çevre kirliliği problemleri ön plana çıkmakta ve yükselen hayat standardına bağlı değişen tüketim alışkanlıkları oluşmakta ve bu atıkların yarısından fazlası, organik atıklar...
Doğru yönetildiği sürece organik atıkların tamamı geri dönüştürülebilir. Artık atığa atık olarak değil yerüstü madenciliği olarak bakılması ve bunun çok büyük bir ekonomiye hitap ettiğinin kesinlikle dikkate alınması gerekiyor. Bununla ilgili yerli ve yabancı tüm yatırımcıların imkânları genişletilerek, enerji maliyetlerinde ve yatırım teşviklerinde destek olunması gerekmekte yani bugün bir petrol sanayi ile bir doğal gaz ile ilgili firmalara nasıl bakılıyorsa, atıklara da aynı şekilde bakılması gerekmektedir. Avrupa gibi ekonomik açıdan büyümemiz için Türkiye olarak artık atıktan enerji elde etmeyi öğrenmemiz ve bilinçlenmemiz gerekiyor.
En temel kural olan madde akışı döngüsünün, dengeli bir şekilde işletilmesi. Bu amaca yönelik olarak gerek sanayi atıklarının, gerekse evsel ve tarımsal atıkların yeniden değerlendirilmesi için kullanılacak yöntemlerden birisi organik atıklardan kompost üretilmesidir. Doğal dengede atık madde yoktur, her atık başka bir canlının gıdasını oluşturur ve sistem bu şekilde devamlılığını sağlar. Oysa insanlar doğadan sadece almakta, aldıkları maddelerin atıkları da çoğunlukla kentlerde çöp olarak birikmektedir.
Türkiye topraklarının genel karakteri organik maddesinin düşük olmasıdır. Normal bir toprakta organik madde oranının% 4 civarında olması gerekirken, bu oran Türkiye topraklarının büyük bölümünde% 1’in altında veya% 1 civarında değişmektedir. Her geçen yıl artan oranda suni gübre kullanılmasına rağmen verim artışı sağlanamamasının nedenlerinden birisi de belki toprak organik maddesinin düşük olmasıdır.
Yani, doğadan aldıklarımızı, doğaya geri vererek, hem çevre kirliliğini önleyerek çevreye katkıda bulunmuş, hem de toprağa bitkiler için gerekli besin elementlerini geri vermiş oluruz. Her organik madde kompost olarak değerlendirilebilmekle birlikte, toprağın yüzeyine bırakılan organik maddeler toprağa sürülerek karıştırıldığında da aynı işlevi yapmaktadır. Çürütmenin genelde olumsuz bir anlamı vardır ama konu kompost olunca çürütmek yeniden yaşatmak demek. Belki sen de evde çöplerini ayrıştırarak katkı sağlamak istersin?
(Yazının ardından izlenmesi şiddetle tavsiye edilir.)
İbrahim Bayındır 3 yıl önce
Kaleminize sağlık çok güzel bir konu,mükkemel anlatmışsınız.
Cansu Kavun 3 yıl önce
Çiğdem Sevinç 3 yıl önce
Cansu Kavun 3 yıl önce
Hümeyra 3 yıl önce
Cansu Kavun 3 yıl önce