İnsan kaynakları, teknolojinin gelişimiyle farklı trendleri kullanmaya başladı...
Çok değil, 15 yıl öncesinde insanlar gazetelerin sarı sayfalarından iş ilanlarına ararken, şimdi kariyer.net, yenibiris.com, secretcv.com gibi sitelerle iş fırsatlarına her an her yerden ulaşmak ve başvurmak mümkün hale geldi.
İşe başvuranların da şirketlerin de büyük bir hevesle kullandığı bu siteler bana göre iki tarafında beklenilenin aksine işleri kolaylaştırmak yerine zorlaştırdı.
Nasıl mı?
Geçmişte dediğim gibi şirketler ilanlarını en fazla gazete ilanlarına verirlerdi ve başvuruları genelde elden ya da posta ile alırlardı. Evet, belki herkese ulaşmak çok daha zordu ama işe başvurmak zahmetli olduğu için gerçekten işi incelemiş ve işe talip olan adaylar iş başvurusunda bulunurlardı.
Eğer başvuru elden geliyorsa gelen kişiyle tanışma ihtimali de olabilir, karakter analizi yapılabilirdi.
Günümüzde ise bir tıklamayla istediğiniz işe başvurabiliyorsunuz. Dolayısıyla bir iş için on binlerce başvuru gelebiliyor. Bu başvurulardaki cvleri hakkaniyetli bir şekilde birbirinden ayrmak ise çok zor. Filtreleme sisteminin belirsizliğinden dolayı gerçekten çok parlak adaylar gözden kaçabiliyor.
Tekrar eski günlere dönmek mümkün olmadığına göre benim bu noktadaki önerim sitelerin henüz aday başvururken başvuruları filtrelemeleri...
Örneğin, bir ilanda en az 3 yıl tecrübeli bir aday aranıyorsa ve sizin Cv'inizde 2 yıllık bir tecrübe varsa bu işe başvurmanızı sistem bir şekilde engellemeli...
Bu niteliksiz başvurunun önüne geçer...
Bir diğer tavsiye ise Avrupa'da olduğu gibi işin maaşı da mutlaka yazılmalı...
Türkiye'de maalesef en büyük eksik, bir iş başvurusundaki başvuranın en büyük beklentisi olan maaş ve özlük hakkı bilgilerini en son görüşmede söylenmesi. Böyle olunca sürecin belirsizliğinden bıkan aday çoğu zaman istemeye istemeye maaşı kabulleniyor. Bu işverenin elinde büyük bir koz olarak durmaya devam ediyor. Halbuki daha ilanda maaş aralığını gören kişiler daha rasyonel bir değerlendirmeyle işe başvurup başvurmama konusunda rahat karar verebilirler.
Bu hem başvuranın psikolojisini hem de şirketin insan kaynakları uzmanlarını rahatlatır diye düşünüyorum.
Tabi bu yazıda teknolojinin sadece olumsuz yönünü ele aldığımı belirtmemde fayda var. İnsan kaynakları yönetimine çok olumlu katkıları da var ama olumsuzu konuşup ortadan kaldırmak da fayda gördüğüm için bu açıdan bakmaya çalıştım.