Ülkemizin Doğu Akdeniz kısmında bulunan Kahramanmaraş, Başkonuş ve Yavşan yaylaları, Kapıçam Tabiat Parkı, Körçoban Tabiatı Koruma Alanı, mağaraları, barajları, akarsuları, gölleri, dağları, Germanicia Mozaikleri, Eshab-ı Kehf Külliyesi, kaleleri, tarihi camileri ve çarşıları, geleneksel el sanatları, lezzetli mutfak kültürü olarak da bilinen tarhanası, pul biberi, dondurması gibi değerleri ile turizm açısından önemli bir konumda bulunmaktadır.
Akdeniz iklim kuşağındadır ancak Orta Anadolu ve Doğu Anadolu iklimiyle de benzerlik göstermektedir. Akdeniz iklim tipi demek daha doğru olacaktır. Bunun nedeni yükselti ve karasallaşmadan dolayıdır.
Kahramanmaraş güney illerimize göre daha serindir. Berit, Engizek, Binboğa, Nur Dağı ve Ahır Dağı önemli yükseltilerdendir.
Elbistan, Göksun ve Kahramanmaraş Ovaları ilin önemli ovalarıdır. Ceyhan Nehri il sınırları içinde doğmaktadır. Akarsu ve kaynak suları bakımından zengin bir görünüm teşkil etmektedir. (Kaynak Kültür ve Turizm Bakanlığı)
06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş dahil 10 ilimizde meydana gelen asrın felaketi denecek kadar yıkıcı olan deprem sonrasında bu ilimiz çok zarar görmüş adeta çehresi değişmiştir. Burada hüzünlü anılar tarihe geçecek olup, duygu dolu manzaralar hatırımızdan silinmeyecektir.
Değerli okurlar bu yazımda sizlere biraz da olsa Kahramanmaraş ilimizden bahsetmek ve o güzel Maraş Türküsünün sözlerini yazmak istedim.
Maraş Maraş da derler uy amman amman
Bu nasıl Maraş bu nasıl Maraş
Al kızıl kan içinde can veren gardaş
Gardaş galk gidelim yoldaş kalk gidelim
Bizim eller gırçıllıdır geçilmez
Yollar çamur kurusunda gidelim, burdan gidelim
Ufak taşınan da uy amman amman bina yapılmaz
Valla bir ben ölmeyinen gardaş Maraş yıkılmaz
Gardaş galk gidelim yoldaş kalk gidelim
Yollar çamur kurusunda gidelim
Lâle sümbül büyüsünde gidelim
Gardaş gidelim ay ay ay