Geçenlerde bir radyo programında '’Ülkenin en büyük yarası adalet. Adalet istiyoruz!’ diye feryat figan bağıran adamı dinlerken düşünmeye başladım. En büyük derdimiz neydi sahi? En diye sıralamak mümkün müydü ya da dertlerimizi? Böyle düşününce tüm adaletsizlikleri,yolsuzlukları ve daha nicelerini… Umutsuzluk bulutları sarıyor etrafımı; bu halimi hiç yakıştıramıyorum da kendime. Umutlu olmak gerek,umudu olmadığı yerde yaşam ne mümkün. Neyse ki radyodaki seslerde beklenen üzere felaket senaryoları ,olasılıklar ve umutsuzluk temennileri ile sonlanıyor.
Tüm bunlar beni İstanbul trafiği ile boğuşurken; yıllar önce tüm emeklerime rağmen bütünlemeye kaldığım sonrasında da bu adamlar buraya nasıl geliyor diye sorguladığım yıllara götürüyor.
Sene: 2008
Ders: Eğitim Teknolojileri ve Materyal
Kazanım: Doğal Afetler
Vizeyi yazılı sınavla en yüksek puanı alarak geçtiğim dersin finalinde verilen kazanıma uygun materyal tasarlanacak. En olmayı sevdiğim yıllar…Daha kazanımı duyar duymaz hazırlayacağım materyal gözümde canlanmıştı. İşe ülkemizdeki doğal afet önlemleri ve sonuçlarını inceleyerek başladım. Pek de uzun sürmedi. Sonra sıra başta doğal afet olmak üzere daha pek çok konuda örnek olan Japonya’yı incelemeye gelmişti. Şimdi yalnızca doğal afetler hakkında yaptıkları çalışmadan bahsedeceğim ama işin aslı o zaman afet yönetmeliğini incelemek için çıktığım yolda eğitim,hukuk,turizm derken en son sushi tarihi gelişimini bile incelerken bulmuştum kendimi… Bunların her biri başka yazımızda misafirimiz olsun, mükemmel projeme geri dönüyorum.
Ders akışım, materyal artık kabataslak hazırdı.Kime anlatsam aklımdaki projeyi; hayranlıkla dinliyor. Onlar hayran hayran dinledikçe ben projeyi daha da katmerlendiriyorum. Zihnimde canlanan materyali mimar arkadaşıma anlattım. Çizimi yaptık,marangozda hayat buldu. İzlemeye anlatmaya doyamıyorum.
Nitekim benim eşsiz projemin sunumunun yapılacağı gün geldi çattı. Dersliğin önünde arkadaşlarımın elindeki materyallere baktıkça sinsice mutlu oluyorum. Kimi balonu şişirmiş içinde hücreyi modellemiş kimi bir bez parçasında düz çizgilerle denge çalışması hazırlamış. Nasıl özensiz hele ki benim göz bebeğim mühendislik harikamın yanında… Ama öyle olmadı.
En son yapmak istedim sunumumu o gün. Sonuç olarak starlar sonradan gelir. Kırmızı parlak kumaşla özenle sakladığım projemi kürseye yerleştirdim. Ders akışımı sundum,bölüm başkanın hayran bakışları ve takdirini hissettiğim o an iç sesimle “ Durun hocam durum daha bir de projemi görünce ayakta alkışlayacaksınız…” dememek için de dilimi ısırıyorum.
Bir tarafta dere yatağına kurulu maket binalar, çarpık kentleşme diğer tarafta bilyeler ile desteklenmiş raylı sistemli Japon harikası binalar, su tahliye tünelleri ve daha nice farklı minyatürleri büyük bir gururla sundum. Bunu yaparken balona bez parçasına,kuklalara alaycı bakışlar atmayı da ihmal etmedim;merak etmeyin.
Ve final notum: 30. Duydunuz mu kırılma sesini?
O gün dedim ki bu adamlara buraya nasıl geliyor? Bugün diyorum ki o adam iyi ki o koltukta nice gence ışık oluyor. O gün neden 30 aldığımı dinlememiştim. Yıllar sonra bir balonla çocuklara hücreyi modellerken buldum sebebi. (Balonla modellenen hücre o gün benim dışımda herkesin gözbebeğiydi.) Öğretmenlik hızlı çözümler üretebilen, hayatın içinde olmaktan geçiyordu. O gün küçük kavun bunu anlayamamıştı. Özetle radyodaki seslere bir seste ben ekleyecek olsam en büyük yaramız eğitim derdim. Kendi hakkıyla onun oğlu bunun yeğeni olduğu için değil, hak ettiği için koltuğunda olan,mesleğini hakkıyla yapan insanlar olursa bu ülke aydınlığa kavuşur dostum.
Murat YILDIZ 3 yıl önce
Caner KIRIMHAN 3 yıl önce
Nazan Can 3 yıl önce
Enes Coşgun 3 yıl önce
Leblebi 3 yıl önce
Hayati Yaman 3 yıl önce