Türkiye Asıllı mı? Türk Asıllı mı?
Son yıllarda makale okurken Avrupa’daki Türk Vatandaşlarını ifade etmek için kullanılan bazı ifadelerden rahatsızlık duyuyorum.
Akademi dünyasındaki meslek büyüklerime saygısızlık etmek istemem ama aşağıdaki gibi bir açıklamaya ihtiyaç duymalarını anlayamıyorum.
"Etnik aidiyet konusunda yanlış anlaşılmalara yol açmamak için Türkler yerine Türkiye asıllı insanlar ifadesi kullanılacaktır."
Makalelerinde Alman, Fransız ifadelerini kullanmakta beis görmeyen yazarlar Türk ifadesini kullanmaya imtina ediyorgibi geliyor.
Benim bu konudaki referansım Atatürk'tür.
Onun tanımıyla söylemek gerekirse "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir."
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ülkeyi ulus-devlet temeline oturtmayı amaçlayarak çok net bir şekilde bu ülkenin millet tanımını yapmıştır.
Tam da bu yüzden ben her çalışmalarımda ve yazılarımdaAlmanya'daki Türkler ifadesini kullanıyorum. Anayasanın 66. Maddesi gereği Etnik hassasiyeti ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesi Türk olarak tanımlıyorum.
Etnik grup odaklı araştırmalarda farklı bir yöntem izlenebilir ama sırf kendini Türk hissetmeyen Kürtlere iyi gözükmek için Türkiye asıllı göçmenler ifadesi kullanıp diğer tüm milletlere Alman, Fransız, İngiliz gibi tanımlar kullanmak bana iyi niyetli gelmiyor. Onlar için de Fransa asıllılar, Fransalılar deseler burada etnik hassasiyet var diyebilirdim. Sonuçta Senegal kökenli bir Fransız vatandaşına Fransalı diyor derdim. Ama bu kişilere direkt Fransız deyip geçerken konu Kürtler olunca ise Türkiye asıllı ifadesi kullanmak bilimsel tutarlılıkla bağdaşmamaktadır.
Burada hassasiyeti yok saymadan bir ifade kullanılacaksa, en doğru ifade Kürt Kökenli Türk vatandaşı ifadesidir. Türklük çok uzun bir süredir etnik kimlik değil etnik kimlikler ötesi bir birleştirici kimliktir. Ben bu konuda yaptığım çalışmalarda ve yazdığım yazılarda özellikle bu tip Türkiye asıllı, Türkiyeli, Türkiye toplumu gibi ifadelerin tam karşısında yer alıyorum.
Derdim kimsenin kökenini yok saymak değil aksine farklı etnik kökenlerin ulus kültürü açısından çok önemli olduğuna inanıyorum. Ancak bir tarafı mutlu etmek için temel değerleri basite indirgemeyi de doğru bulmuyorum.
Bu konuda çok hassas olduğumu ve üniter yapının, ulus kimliğinin çok önemli olduğuna inandığımı ifade ederken yazımı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu cümleleriyle bitirmek istiyorum.
"Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Trabzonlu, İstanbullu, Trakyalı, Makedonyalı hep bir soyun evlatları ve hep aynı cevherin damarlarıdır."